Na pomolu rješenje za Ljubljansku banku

Pusić uvjerena da će vlade prihvatiti rješenje koje ministri pronađu (Reuters)

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije izjavili su u srijedu navečer nakon sastanka u Briselu da je moguće naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke tokom sljedećeg mjeseca, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njen slovenski kolega Karl Erjavec izjavili su na konferenciji za novinare nakon dvosatnog sastanka da će se ponovno sastati 6. februara u Sloveniji zajedno s dvojicom finansijskih stručnjaka dviju vlada, javlja agencija Hina.

Oboje ministara je istaknulo da je tokom februara moguće naći rješenje za Ljubljansku banku koje bi prihvatile obje vlade.

“Kada definiramo rješenje, kojemu smo vrlo blizu, predstavit ćemo ga našim vladama i uvjerena sam da će ga one prihvatiti ako se mi složimo. Pronalaženje alternativnog rješenja omogućit će Hrvatskoj da povuče tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, jer će sudski postupci u tom slučaju postati bespredmetni, a Sloveniji će omogućiti da započne proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora”, izjavila je hrvatska ministrica Pusić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Nikakvih pojedinosti u kojem pravcu ide moguće rješenje nije bilo moguće doznati.

‘Blizu rješenja’

Ministar Erjavec je rekao da su dvojica finansijskih stručnjaka, Zdravko Rogić i France Arhar, daleko odmakla kada je riječ o tehničkim rješenjima.

Stručnjaci mogu doći do rješenja do određenog nivoa, a za dalje je potrebna politička odluka.

“Na sastanku sljedeći tjedan vidjet ćemo dokle smo došli i koja pitanja treba još riješiti kako bi Hrvatska povukla svoje tužbe, što je uvjet da Slovenija započne s ratifikacijom”, kazao je Erjavec.

“Ocjenjujem da smo blizu rješenja i s dobrom voljom i pozitivnom energijom uvjeren sam da možemo doći do njega i da Slovenija može brzo započeti postupak ratifikacije pristupnog ugovora”, dodao je slovenski ministar.

Slovenska strana ponavlja da je uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, a hrvatska strana ističe da je spremna povući punomoći za te tužbe ako se nađe alternativni način za pitanje prenesene štednje, to jest štednje koju su štediše filijale Ljubljanske banke u Zagrebu prenijele na hrvatske banke, a koju je poslije finansirala hrvatska država.

Evropska komisija posljednjih dana pojačava pritisak ponavljajući pozive Hrvatskoj i Sloveniji da hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mogla dovršiti na vrijeme.

Izvor: Agencije