Miting u sjevernom dijelu Mitrovice

U sjevernom dijelu Mitrovice u toku je miting koji organiziraju predsjednici lokalnih samouprava sa sjevera Kosova, s ciljem da se pošalje poruka da Srbi ne prihvataju integraciju u nezavisno Kosovo.

Na mitingu, koji je počeo nešto poslije 12 sati na Trgu Šumadija, okupilo se oko 5.000 građana iz četiri opštine sa sjevera Kosova, prenose agencije.

Skupu prisustvuju i predsjednici opština i skupština opština (SO) Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Miting je organiziran pod sloganom “Stop briselskim obmanama i prevarama”.

Građani nose transparente “Poštujte Ustav Republike Srbije i Rezoluciju 1244”, “Kosmeta se odriču samo izdajnici”, “Nećemo državu Kosovo”, “Nećemo kosovske institucije”, “Ne damo sudove Srbije”…

Obraćajući se građanima, predsjednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da se već 13 godina sa Trga Šumadija u Mitrovici upućuju poruke javnosti da je “Kosovo dio Srbije, a mi njeni državljani”.

“Tu poruku ćemo i danas preneti, ali u ime istine prenosimo i poruku našoj vlasti u Beogradu da su briselski sporazumi haška presuda srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, gde se silom želi naša integracija u nezavisno Kosovo”, kazao je Ristić.

‘Žrtva za očuvanje’

On je ukazao da Srbi sa Kosova ne mogu prihvatiti da budu cijena dobijanja datuma početka pregovora s Evropskom unijom (EU).

“Za nas ne postoji nezavisno Kosovo. To je država u pokušaju. Moramo ostati jedinstveni i da radimo na tome da ne prihvatimo integraciju u nezavisno Kosovo”, poručio je Ristić.

Predsjednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da volja, moral, jedinstvo i spremnost na žrtvu za očuvanje Kosova nikada nije bilo veće.

“Neprijateljima srpskog naroda poručujemo da se nećemo predati i dozvoliti da nam otmu Kosovo. Ne branimo samo sever, već čitav prostor Kosova i Metohije”, kazao je on, ističući da će Srbi sa sjevera Kosova učiniti sve radi “opstanka braće južno od Ibra“.

Pantić je pozvao Vladu Srbije da ne primi zamjenika kosovskog premijera i ministra za lokalnu samoupravu Slobodana Petrovića na razgovor, jer će ubuduće moći samo s njim razgovarati.

Izvor: Agencije