Janša: Držati se sporazuma o granici

Slovenska Vlada je nedavno odložila odluku o tome kako će u svom podnesku definirati šta je predmet graničnog spora sa Hrvatskom (AP)

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je da slovenski zahtjevi u podnesku za Arbitražni sud o graničnom sporu s Hrvatskom u Istri ne mogu ići izvan onog što je određeno Arbitražnim sporazumom.

Zbog nagovještaja da bi se pred Arbitražnim sudom moglo osporavati da je malo ribarsko mjesto Savudrija u Hrvatskoj, slovenska Vlada je nedavno odložila odluku o tome kako će definirati šta je predmet graničnog spora.

Janša je nakon zatvorene rasprave parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku o prijedlogu slovenskog podneska, naglasio da je prisutna spoznaja o ograničenjima koje donosi sam Arbitražni sporazum.

“Na slovenskim je stručnjacima da se, što je moguće više, ujedine i iskoriste manevarski prostor koji postoji. No, jasno je da se preko onoga što je određeno u Arbitražnom sporazumu, koji je u Sloveniji prihvaćen i na referendumu, ne može ići”, smatra Janša.

Iznošenje argumentacije

Ljubljansko Delo tvrdi da je prema Arbitražnom sporazumu postojala mogućnost da dvije države zajednički definiraju predmet spora, ali da se to nije dogodilo, pa će svaka u podnesku morati iznijeti svoju argumentaciju.

Marjan Podobnik, nekadašnji potpredsjednik slovenske Vlade i predsjednik udruženja 25. juni 1991, koje se zalaže za korekciju kopnene granice s Hrvatskom u Istri, smatra da bi Slovenija trebala u arbitražnom podnesku, kao predmet graničnog spora, navesti i zahtjev da se uspostavi teritorija “stare općine Piran”, u kojem bi bilo i mjesto Savudrija.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji je u više navrata takve stavove nazvao nerealnim, uvjeren je da će Vlada narednih dana potvrditi prijedlog međunarodnih pravnih stručnjaka, koji su Sloveniji preporučili da u podnesku zastupa samo ona stanovišta o granici koja su realna i koja se mogu opravdati i dokazati pravilima međunarodnog prava i dokumentima.

Slovenija i Hrvatska svoje podneske za arbitražu moraju predati 11. februara, prenosi Hina i podsjeća da se špekulira sa mogućnošću da Slovenija zbog političke krize odloži predaju podneska.

Izvor: Agencije