Bez tolerancije za kriminalce u regiji

Svako ko je počinio neko krivično djelo, odgovarat će bez obzira na svoju stranačku pripadnost, rekao je Dačić (Anadolija)

Nadležne institucije i agencije Srbije i BiH i dalje će tijesno sarađivati na planu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, jer imaju jedinstveni stav da nijedna država u regiji ne smije biti azil za kriminalce, izjavio je u Sarajevu premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Do sada smo imali više zajedničkih uspešnih akcija, a nastavljamo i dalje jer ne smemo dozvoliti da bilo koja država u regionu bude azil za bilo koga ko je počinio krivično delo”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno da u regiji uskoro bude definirani i uspostavljen princip jedinstvenog naloga za hapšenje osoba koja se bave bilo kojim oblikom kriminaliteta.

“Svako ko je počinio neko krivično delo, odgovaraće bez obzira na svoju stranačku pripadnost, pa makar se to radilo i o članovima SPS-a, stranke kojoj i ja pripadam”, rekao je Dačić.

On je naveo da se u Srbiji u slučajevima Mišković ili Beko stvara “lažna slika” u javnosti da neko navodno želi zaštititi određene bogate ljude koji su ogrezli u kriminalu.

“Gospodin Miroslav Mišković obogatio se u vreme Slobodana Miloševića, a još je bogatiji nakon perioda prethodne vlasti u Srbiji. Sve što se danas o tome priča daje lažnu sliku o SPS-u, a mi tu nemamo nikakve veze. Za nas su svi jednaki pred zakonom”, rekao je Dačić, koji je učestvovao u radu foruma Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI).

Problem azilanata

Dačić je na forumu poručio da je Srbija spremna da se, osim na nacionalnom, problemu migracija u potpunosti posveti i na regionalnom nivou.

“Treba unaprediti saradnju država regiona u oblasti bezbednosti granica, koja će omogućiti lakše kretanje ljudi i efikasnije upravljanje migracijama. Srbija će nesumnjivo pružati dalju podršku i aktivno doprinositi razvijanju postojeće saradnje, kao i formiranju novih mreža nacionalnih eksperata za migracije“, rekao je premijer Srbije.

On je ukazao da se Srbija u prethodnom periodu suočavala sa dvostrukim problemom. S jedne strane, dodao je, povećan broj tražilaca azila u Srbiji, a s druge odlazak državljana Srbije u inostranstvo koji zloupotrebljavaju pravo na azil i pritisci Evropske unije da se taj broj što hitnije smanji.

“Srbija je preduzela niz konkretnih mera i broj lažnih azilanata u inostranstvu se ukupno bitno smanjio u odnosu na prethodne godine. Broj lažnih azilanata iz Srbije u državama poput Belgije, Švedske, Švajcarske, značajno je opao, i to kako zahvaljujući merama koje je sprovodila Vlada RS, tako i merama koje su uvele same ove države od stavljanja Srbije na listu sigurnih zemalja što je učinila Belgija”, rekao je Dačić.

U Bosni i Hercegovini, Služba za poslove sa strancima izvijestila je da je gotovo 370.000 stranih državljana tokom prošle godine boravilo na teritoriji te države, a u više od 1.700 slučajeva Služba im je otkazala “gostoprimstvo” u cilju sprečavanja ilegalnih migracija, javlja Fena.

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je kako je u proteklom razdoblju postojao visok stepen koordinacije i razmjene iskustava s državama-članicama Evropske unije u cilju uspostave najboljih standarda u kontroli granica i migracija.

“Time doprinosimo bržem i efikasnijem putu ka našem krajnjem cilju, a to je punopravno članstvo u EU”, kazao je Radončić.

‘Trend napretka’

Govoreći o odnosima država u regiji, Dačić je podsjetio da je u posjeti Beogradu nedavno bio hrvatski premijer Zoran Milanović, da je on početkom ove sedmice boravio u Skoplju, a u srijedu u BiH, te da će iduće sedmice u Beogradu boraviti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

”Sve su to inicijative koje doprinose relaksaciji odnosa u regionu. Imamo mnogo zajedničkih interesa koji nisu samo ekonomskog karaktera. Važna je ekonomska, ali i politička saradnja”, izjavio je Dačić

Premijer Srbije razgovarao je i sa Nebojšom Radmanovićem, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine te ukazao na čvrstu opredijeljenost Srbije za dalje razvijanje dobrosusjedskih odnosa, mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Radmanović je istakao da “svaka posjeta predstavnika dvije zemlje, pa i ova, pokazuje trend napretka u međusobnim odnosima”.

Dačić je upoznao Radmanovića sa unutrašnjom i političkom situacijom u Srbiji, dijalogu sa Prištinom i zalaganjima Srbije za poboljšanje odnosa u regiji.

Zvaničnici dvije zemlje još jednom su potvrdili zajedničku opredijeljenost Srbije i BiH za evropski put i članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije