ICTY: Ojdanić i Tužilaštvo odustali od žalbe

Ojdanić (lijevo) je izrazio žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje je osuđen (EPA)

General Dragoljub Ojdanić povukao je žalbu da presudu kojom je proglašen krivim za deportaciju i prisilno premještanje kao zločin protiv čovječnosti i osuđen na 15 godina zatvora, saopćeno je u ponedjeljak u Haškom tribunalu (ICTY).

Završne riječi Stanišiću i Simatoviću

Tužilaštvo ICTY-ja zatražilo je u svom završnom podnesku kazne doživotnog zatvora sa nekadašnje šefove Državne bezbednosti (DB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića – Frenkija, objavljeno je u ponedjeljak u ovom sudu.

Iznošenje završnih riječi u ovom predmetu bit će održano od utorka do četvrtka.

Stanišić i Simatović terete se za progon nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj od aprila 1991. do 31. decembra 1995. godine, kao i u Bosni i Hercegovini.

“Nakon što je razmotrilo težinu zločina, uloge koju su optuženi u njima imali i olakšavajućih okolnosti, tužilaštvo predlaže da, u slučaju da ih Pretresno vijeće proglasi krivim po svim tačkama optužnice, izrekne kaznu doživotnog zatvora za obojicu optuženih”, navodi se u završnom podnesku optužbe.

Ojdanić je potvrdio da je “upoznat sa svim pravnim posledicama ove oduke, uključujući činjenicu da nakon povlačenja žalbe ne postoji pravna mogućnost da se presuda ponovo razmatra ili ukine ili preinači u njegovu korist”.

“U potpunosti prihvatam nalaze iz presude. Sve što mi preostaje je da odlužim svoju kaznu. Uskoro ću napuniti 72 godine i zdravlje mi se tokom boravka u pritvoru pogoršalo”, naveo je Ojdanić.

On je izrazio “iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje je osuđen”.

Zločini na Kosovu

Ojdanić je bio načelnik Glavnog štaba nekadašnje Vojske Jugoslavije (VJ) i ministar odbrane bivše Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), koju su činile Srbija i Crna Gora.

Sudilo mu se zajedno s bivšim predsjednikom Srbije Milanom Milutinovićem, koji je oslobođen svih optužbi, i bivšim premijerom Srbije Nikolom Šainovićem, kao i s generalima VJ-a Nebojšom Pavkovićem i Vlastimirom Lazarevićem i policijskim generalom Sretenom Lukićem, za zločine nad albanskim civilima na Kosovu počinjene u prvoj polovini 1999. godine.

Žalbeni postupak u ovom predmetu ranije je najavljen za sredinu marta ove godine.

Tužilaštvo ICTY-ja je u ponedjeljak također povuklo svoju žalbu u vezi s generalom Ojadinićem, saopćeno je u Haškom tribunalu.

Izdržao dvije trećine kazne

Ojdanić može zatražiti prijevremeno oslobađanje, nakon što su odbrana i Tužilaštvo odustali od žalbe na prvostepenu presudu, javlja Radio-televizija Srbnije (RTS).

Povlačenjem žalbi, prvostepena presuda je postala pravosnažna, što Ojdaniću omogućava da odmah zatraži prijevremeno oslobađanje, budući da je već izdržao dvije trećine kazne.

Odluku o tom zahtjevu donijet će predsjednik ICTY-ja Theodor Meron.

Ojdanić je u pritvoru Tribunala od proljeća 2002. godine, kada se dobrovoljno predao.

Ojdanićev advokat Tomislav Višnjić rekao je da su dvije strane postigle dogovor o obostranom povlačenju žalbi.

“U izjavi koju je priložio u dokumentu kojim obaveštava sud da povlači žalbu, general Ojdanić je naveo da u potpunosti prihvata nalaze iz presude koji se odnose na njegove postupke, kao i osudu i kaznu”, dodao je Višnjić.

Izvor: Agencije