U Skoplju novi protest protiv vlasti

Više od petnaest hiljada pristalica opozicionog “Saveza za budućnost” protestovalo je na ulicama Skoplja protiv aktuelne vlasti.

Građani su se okupili u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova.

Opozicionari optužuju premijera Nikolu Gruevskog da je 24. decembra, kad su iz Sobranja izbačeni poslanici i novinari, zloupotrijebio policiju.

Kako kažu, tog “crnog ponedjeljka” premijer je u Sobranju, pomoću policije, proveo partijsko – policijski puč.

Predsjednik Socijaldemokrata Branko Crvenkovski rekao je da zbog svega toga, traži prijevremene parlamentarne izbore.

Crvenkovski smatra da je aktuelni sastav makedonskog parlamenta izgubio legitimitet.

Istup ministrice Jankulovske

„Sedam godina poslije njihovog preporoda, Makedonija je siromašnija, zaduženija i udaljenija od euroatlanskih integracija nego bilo kada. Dragi prijatelji, njihov preporod Makedoniju je pretvorio u državu kriminala. Makedonija nije demokratska, slobodna i pravna država, nego zemlja u kojoj je instaliran partijsko-policijski režim“, poručio je Crvenkovski.

Reagovala je i ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, koja kaže da je opozicija danas protestovala protiv 12 hiljada pripadnika policije koji časno, dostojanstveno i profesionalno rade svoj posao.

„Policija uvijek radi u interesu države i zaštite njenog suvereniteta i integriteta, nezavisno od političkih pritisaka Socijaldemokrata, koji su u više navrata probali da utiču na policiju. Njihovi dosadašnji pokušaji su bezuspješni. Policija uvijek interveniše na osnovu profesionalnih standarda, na nju ne utiču nikakvi pritisci“, kazala je Jankulovska.

Izvor: Al Jazeera