Ugljanin najavio izlazak iz Vlade Srbije

Ministar je nezadovoljan položajem Bošnjaka u Srbiji (Anadolija)

Ministar u Vladi Srbije i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da više neće biti član Vlade Srbije ukoliko do 27. januara ne bude potpisan koalicioni sporazum o njegovom ulasku u Vladu i ne bude popravljen položaj Bošnjaka u Srbiji.

Ugljanin je, u kratkom intervjuu za agenciju Anadolija, rekao da su tekstom sporazuma o njegovom ulasku u Vladu Srbije jasno definisani koraci koje treba činiti da se popravi položaj Bošnjaka u Srbiji.

Međutim, do danas taj sporazum niti je potpisan niti se realizuje bilo šta iz njega.

Ugljanin je u vezi s tim najavio razgovore sa koalicionim partnerima iz srbijanske Vlade.

Izbjegavanje razgovora

“Naša tema razgovora će biti potpisivanje tog sporazuma. Ako potpišemo taj sporazum i realizujemo ga, problemi Bošnjaka će da nestanu, ako budu izbjegavali da ga potpišu i realizuju, ja završavam svoj boravak u Vladi 27. januara”, rekao je Ugljanin.

On je naglasio da se s tim datumom ispunjava šest mjeseci što je, kako je rekao, bilo dovoljno vremena i nema više šta da se čeka.

“Nemam motiva da boravim u Vladi Srbije ako se stanje Bošnjaka ne popravi”, poručio je Ugljanin.

On je naglasio kako njegove kolege izbjegavaju razgovarati o toj temi.

“Istina je, imaju mnogo probema oko Kosova, ekonomije, borbe protiv korupcije, ali moj boravak u Vladi je definisan rokom i potpisivanjem sporazuma koji rješava problem Bošnjaka”, naglasio je lider SDA Sandžaka.

Kako je rekao, ni ubuduće neće odustati od ukazivanja na probleme i loš položaj Bošnjaka u Sandžaku, ali i cijeloj Srbiji.

“Ima jedna narodna izreka koja kaže da po tuđim leđima i sto batina nije mnogo. Ja ću ukazivati i dalje na problem Bošnjaka, kao što sam ukazivao već četiri i po godine i tražiću da zajedno to stanje mijenjamo nabolje”, naveo je on.

Ugljanin je na komentare da nije jedini Bošnjak u srbijanskoj Vladi istakao da je “legitimni i jedini bošnjački predstavnik”, jer je biran sa bošnjačke liste.

“Imamo još jednog Bošnjaka koji sjedi u Vladi i u Skupštini Srbije imamo Bošnjake koji su birani na tuđim listama – privatni Bošnjaci, ali imamo samo tri bošnjačka predstavnika koji su birani sa manjinske liste. Jedna je stvar biti Bošnjak u Vladi, a druga bošnjački predstavnik. To je velika razlika”, rekao je Ugljanin.

Cijeli kontekst

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić je na izjavu ministra Ugljanina o ugruženosti prava Bošnjaka izjavio da ne zna u kojem kontekstu je Ugljanin to rekao, ali da je to, ukoliko ima dokaze, ozbiljna stvar. U protivnom ne vidi zašto Ugljanin sjedi u Vladi.

“Voleo bih da vidim ceo kontekst te izjave, po kom osnovu, po kojim kriterijumima je došao do takvog zaključka i tek tada mogu da komentarišem”, rekao je Vučić u srijedu u Novom Sadu u izjavi za agenciju Tanjug.

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin je, pak, u razgovoru za agenciju Anadolija, kazao da će o navedenoj izjavi razgovarati sa Vučićem, ali da će i dalje insistirati na onome što je rekao u srijedu.

Na konfererenciji o Sandžaku u srijedu u Beogradu u organizaciji Centra za spoljnju politiku, Ugljanin je rekao da nema drugo objašnjenje za položaj Bošnjaka u Srbiji nego da je težak i da se to prevashodno odnosi na državne institucije.

“Kad to kažem mislim na odnos državnih organa i institucija prema Bošnjacima, koji ide na njihovu štetu. Mislim prvenstveno na policiju, Tužilaštvo, pravosudne i druge organe i institucije sa javnim ovlašćenjima. Dobar početak bi bio adekvatna zastupljenost Bošnjaka u tim institucijama”, rekao je Ugljanin i naglasio da su u Sandžaku teškoće tolike da zahtijevaju hitno rješavanje.

On je naveo da ovaj težak problem može voditi ka kompromisnom i zadovoljavajućem rješenju, ako se kod prosječnog građanina Srbije izgradi pozitivan stav prema Bošnjacima, a, s druge strane, da se Bošnjacima vrati povjerenje u državu.

“Bošnjaci su lojalni građani Srbije sa svim problemima i kontroverzama koje ih prate. Čini mi se da većinski dio naroda i vlasti to ne prepoznaje ili nisu zadovoljni kvantitetom lojalnosti. Ona postoji ili ne sa svim pratećim pojavama, i dobrim i zabrinjavajućim”, ocijenio je Ugljanin i podvukao da odnos političkih snaga u Sandžaku, zapravo, preslikava taj odnos snaga u zemlji.

Izvor: Agencije