Thaci plaća odštetu, Haradinaj govori srpski

Ramush Haradinaj je tokom konferencije za novinare uglavnom govorio na srpskom jeziku (EPA)

Kosovski premijer Hashim Thaci odlučio je da svu štetu, koja je od nedjelje načinjena na desecima pravoslavnih groblja rušenjem spomenika i oskvrnućem porodičnih grobnica na Kosovu, plati kosovska Vlada iz budžeta, javili su beogradski mediji, pozivajući se na prištinske.

Nisu navedeni detalji o sumi koju će Vlada Kosova izdvojiti iz budžeta niti kad će početi popravak porušenih spomenika, a mediji podsjećaju na Thacijevu izjavu da je “razočaran zbog nasilja nad grobljima i spomenicima na Kosovu”.

Rušenje spomenika i oskvrnuća pravoslavnih groblja na teritoriju Kosova počelo je nakon što je uklonjen spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPBM) u središtu Preševa.

Oštećeni su, polomljeni ili uništeni eksplozivom spomenici i porodične grobnice u desecima sela na Kosovu, u Vitini je bagerom srušen spomenik žrtvama Narodnooslobodilačke borbe iz Drugog svjetskog rata i ispisani grafiti na crkvi u Uroševcu, a policija je spriječila napad na ženski manastir u Đakovici.

Kosovska policija je suspendirala šefa policijske stanice u Vitini i četvoricu njegovih saradnika, jer nisu spriječili rušenje spomenika iako su prisustvovali incidentu, a policijske snage su pojačale sigurnosne mjere oko srpskih vjerskih i kulturnih objekata.

Susret u Gračanici

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramush Haradinaj posjetio je u četvrtak opštinu Gračanica, gdje je izrazio podršku dijalogu premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Thacija, ocijenivši da je Fond za sjever Kosova odlična mogućnost za pomoć građanima.

Poslije susreta sa gradonačelnikom Gračanice Bojanom Stojanovićem, Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je dijalog dva premijera od izuzetnog značaja za “normalizaciju odnosa između dvije zemlje”.

Prema njegovim riječima, formiranje Fonda za sjever Kosova, u koji će se slijevati prihodi sa prelaza, odlična je mogućnost za pomoć građanima.

“Istina je da poslednjih deset godina investicije i pomoć nisu stizali na sever onako kako smo hteli i nama je drago ako je Fond rešenje koje će pomoći razvoj severa”, rekao je Haradinaj.

On je tokom konferencije za novinare uglavnom govorio na srpskom jeziku, želeći, kako je rekao, pokazati poštovanje prema svom domaćinu i Srbima koji žive u Gračanici.

Stojanović je rekao da je ohrabren posjetom Haradinaja, ocijenivši da je on “ozbiljan faktor na Kosovu” i da Srbima na Kosovu veoma znači podrška lidera ABK-a.

Poklonivši Haradinaju knjigu “Gračanica nije samo priča”, Stojanović je kazao kako se nada da je njihov susret početak dobre saradnje.

Izvor: Agencije