Sindikati stavili moratorij na štrajk

Vlada RS-a je najavila kako će ove godine svim budžetskim korisnicima smanjiti plate za 10 posto (Srna)
Vlada RS-a je najavila kako će ove godine svim budžetskim korisnicima smanjiti plate za 10 posto (Srna)

Predstavnici sindikata policije, prosvjete i javne uprave u bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) stavili su moratorij na generalni štrajk.

Saopćili su da su takvu odluku donijeli zbog pritisaka. Tvrde da su Vladini dokumenti o minimumu procesa rada ograničili štrajk. Stoga, najavljuju zahtjeve za ocjenu ustavnosti tih dokumenata, te nastavljaju sindikalnu i pravnu borbu.

Predstavnici sindikata poručili su da su sa Vladom samo razgovarali, a da stvarnih pregovora o platama nije bilo.

“Čestitam ja sa svoje strane gospodi iz Vlade, koja je pobijedila svoj narod prema onome – narod ne valja, promijenite narod!”, rekao je Predrag Miletić iz Sindikata obrazovanja RS-a.

Minimum procesa rada u pravosuđu

Iz Vlade su podsjetili da su predložili smanjenje plata do juna, kada bi ponovno razmotrili tu odluku, ali da sindikat to nije prihvatio.

“Vlada Republike Srpske – to je odluka i predsjednika i svih 16 ministara u Vladi – kontinuirano će raditi na tome da povećavamo prihodovnu stranu, da racionaliziramo rashodovnu stranu i, neovisno što sindikat nije prihvatio našu ponudu da zajedno učinimo napor i stvaramo uslove za korekciju plata, mi ćemo na tom kontinuirano raditi”, rekao je Anton Kasipović, ministar prosvjete RS-a.

Sa štrajkom je nastavio Sindikat pravosuđa. Nakon sjednice održane u Istočnom Sarajevu, saopćio je da poštuje minimum procesa rada i ne odustaje od zahtjeva da cijena rada bude povećana sa 100 na 110 KM (55 eura).

Iz Sindikata pravosuđa je rečeno da su u srijedu štrajkovali radnici 25 pravosudnih institucija u RS-u, te da Ministarstvo pravde RS-a, svojim podacima o broju radnika u štrajku, dezinformira javnost.

Zaposleni u obrazovanju, pravosuđu, policiji i javnoj upravi RS-a stupili su u generalni štrajk u ponedjeljak, protestirajući zbog najavljenog smanjenja plata i odbijanja entitetske Vlade da sa sindikatima pregovara o povećanju cijena satnice rada.

Entitetska Vlada je najavila kako će ove godine svim budžetskim korisnicima smanjiti plate za 10 posto, uz obrazloženje kako više nema novaca za isplatu plata na dosadašnjem nivou.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Dio tijela javne uprave je radio uprkos štrajku, a neizvjestan je povratak nekih učenika u školske klupe u utorak.

21 Jan 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO