Milanović: Nema odgode uvođenja ćirilice

Milanović podsjetio da je 'riječ o Ustavu i Ustavnom zakonu, propisima koje je donijela HDZ-ova većina' (AFP)
Milanović podsjetio da je 'riječ o Ustavu i Ustavnom zakonu, propisima koje je donijela HDZ-ova većina' (AFP)

Premijer Zoran Milanović odbacio je u srijedu mogućnost odgode uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu upotrebu u Vukovaru, poručujući kako je riječ o propisima koje je donijela HDZ-ova većina i gradska koalicija HDZ-a, HSP AS-a i SDSS-a, da su ti propisi dobri te da je njihova primjena “pitanje pravne, ali i ispravne i uspravne države”.

Milanović je to rekao u Hrvatskom saboru, odgovarajući na pitanje Zvonka Milasa (HDZ) hoće li Vlada razmotriti odgodu primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kako bi se odgodilo uvođenje ćirilice u Vukovaru.

“Vidite li vi drugo rješenje?”, upitao ga je Milanović, podsjetivši da je riječ o Ustavu i Ustavnom zakonu, propisima koje je donijela HDZ-ova većina.

‘Politika HDZ-a’

Pravo manjina na ravnopravnu službenu upotrebu jezika i pisma u sredinama u kojima čine više od trećine ukupnog stanovništva ocijenio je dobrim, ističući da primjena tog prava “nije samo pitanje pravne države, nego ispravne i uspravne države, koja je ista prema svim svojim građanima”.

“Godine 2009, kada je (Željko) Sabo bio gradonačelnik Vukovara, ali nije imao većinu u gradskom Vijeću HDZ-a, HSP-a AS i, logično, SDSS-a, donijeli su odluku da promijene Statut Grada i da se srpskoj manjini u Vukovaru da to pravo, dok je broj Srba još bio manji od trećine stanovništva. To je bila politika HDZ-a dirigirana iz Zagreba”, podsjetio je Milanović.

Milasa je pozvao da predloži vlastito rješenje problema, ali i da to rješenje objasni članicama EU-a koje još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor.

Izvor: Agencije


Povezane

S protestnog skupa, koji je u organizaciji Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata održan na vukovarskom Trgu Republike Hrvatske pod nazivom “Vukovar nikada neće biti Bykobap”, od Vlade je zatraženo da donese odluku o odgodi primjene dvojezičnosti u Gradu Vukovaru, a od Hrvatskog sabora izglasavanje moratorija od 20 godina na primjenu dvojezičnosti u tome gradu. Pozivajući Vladu […]

Od Vlade je zatraženo da donese odluku o odgodi primjene dvojezičnosti u Gradu Vukovaru, a od Hrvatskog sabora izglasavanje moratorija od 20 godina na primjenu dvojezičnosti u tome gradu.

19 Jan 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO