Povratak stanovnika u Mokru Goru

Filmski festival Kustendorf, na kojem se studenti iz gotovo 30 zemalja takmiče sa svojim ostvarenjima za dobijanje jedne od nagrada, završava se u utorak navečer.

Mokra Gora, koje se nalazi na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, postala je poznata zbog Kustendorfa, pa su u selo počeli vraćati stanovnici koji su odatle otišli zbog nedostatka posla.

Kako je iz Mokre Gore izvijestio reporter Al Jazeere Marko Subotić, u lokalnom frizerskom salonu radi Branka, koja je posao ranije tražila u obližnjem Užicu, ali se vrlo brzo vratila na Mokru Goru i tu zaposlila.

“Ovo mesto je zaživelo. Postalo je zanimljivije nego ranije, kada sam ja ovde živela, tako da sam se vratila da ovde radim ovaj posao koji sam radila u Užicu”, kaže Branka.

Turisti i filmske zvijezde

Branka se na Mokru Goru vratila zbog Drvengrada, specifičnog sela koje je osmislio i izgradio režiser Emir Kusturica.

Filmskim festivalom Kustendorf, probudio je nekada samo tranzitno mjesto na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, javio je Subotić.

“Da mi je pre 10 godina neko rekao da će Johnny Depp i Monica Bellucci doći na Mokru Goru  – to je teško bilo zamisliti”, kaže Branka.

Filmske zvijezde šetaju se ulicama popločanim deblima, što privlači veliki broj turista, ali i vraća ljude Mokroj Gori.  

Emir Kusturica kaže da Mokru Goru razvija zbog sebe, ali i da bi pokazao drugima šta se sve može uraditi.

“Kod nas još uvijek žive ljudi koji kažu, ‘da mi je malo fabrikice, pa bi to sve bilo riješeno’. Nije stvar u fabrikama  -stvar je u izuzetno povoljnoj poziciji Srbije sada kakva jeste na osnovu svih devastacija u prošlosti, ali gledam kako stranci jedu kad dođu ovdje”, kaže Kusturica.

“Jučer mi  je Monica Bellucci rekla da ona svakih dva sata mora da jede, onako lijepa žena. Pa gdje li joj to sve stane – vjerovatno metabolizam samelje.”

Mokra Gora je jedno od rijetkih ruralnih sredina koje imaju razvijenu infrastrukturu, pa se tako i osim šume mogu vidjeti hidranti koji služe za eventualno gasenje pozara.

Pruga kao atrakcija

“Ovdje je napravljen jedan sklad koji se može ovako izraziti – 16 kilometara  kanalizacije, prečistač,  devet kilometara vodovoda isto toliko struje  – infrastruktura koja zapravo obezbjeđuje ono što u našim opštinama naplaćuju, a ne postoji”, kaže Kusturica.

Osim Drvengrada, Mokrogorci se uzdaju i u svoju prugu.

Kako je kazao Subotić, lokomotiva u Mokroj Gori speicjalizirana je za pruge uskog kolosijeka, što znači da su šine postavljene na razmaku od svega 70 centimetara, zbog čega je šarganska osmica jedinstvena u ovom dijelu Evrope.

“Osamdeset hiljada turista godišnje provoza se šarganskom osmicom, a na Mokroj Gori ostaju zbog prirode”, javio je naš reporter.

Izvor: Al Jazeera