Nastavljen štrajk u RS-u

Zaposleni u obrazovanju, pravosuđu, policiji i javnoj upravi entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su stupili u generalni štrajk, protestirajući na taj način zbog najavljenog smanjenja plata, te odbijanja entitetske Vlade da sa sindikatima pregovara o povećanju cijena satnice rada.

Entitetska Vlada je najavila kako će ove godine svim budžetskim korisnicima smanjiti plate za 10 posto, uz obrazloženje kako više nema novaca za isplatu plata na dosadašnjem nivou.

Dio tijela javne uprave je radio uprkos štrajku, kojeg je proglasio Sindikat.

Slab odziv 

Reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić je javila da je najslabiji odziv bio iz Sindikata javne uprave.

„Radnici zaposleni u Fondu penziono-imovinskog osiguranja štrajkuju, dok ostali zaposleni u javnoj upravi neometano rade. Sindikat pravosuđa je javio da je 70 odsto radnika u štrajku. Radi se o administrativnim radnicima, dok sudije i tužioci nisu u štrajku. Iz Ministarstva pravde je saopćeno da je u štrajku 398 radnika, što je 17 odsto od ukupog broja zaposlenih.

Kada se radi o policiji, tamo je odziv bio nešto slabiiji. Iz MUP-a je saopšteno da je zaposlenih više od sedam hiljada, a da štrajkuju 63 zaposlena, od kojih njih 23 poštuje minimum procesa rada “, javila je Smiljanić.

U slučaju zaposlenih u obrazovanju, prosječna plata u RS-u iznosi blizu 500 eura.

U tom je entitetu u ponedjeljak trebala početi nastava u drugom polugodištu, no učitelji, nastavnici i profesori u većini škola nisu došli na posao, najavivši kako nastave neće biti ni u utorak, iako se nastava u nekim školama održala.

Džombić: Ugrožena prava djece

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić je izjavio da štrajk nije uspio, jer broj onih koji su obustavili rad nije dovoljan za generalni štrajk, te da će neke sindikalne vođe odgovarati zbog svojih izjava. Radi se o izjavi predstavnika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, koji je rekao da će nastavnici i učitelji štrajkovati, ali je pozvao i djecu da ne dolaze u škole, što je kršenja zakona.


Ljiljana Smiljanić uživo iz Banjaluke

“Nažalost, danas je bilo kršenja zakona, iako smo pozvali da se poštuje zakon, da se poštuje Ustav i Uredba o minimumu procesa rada, koji je donijela Vlada. Došlo je do kršenja zakona i to se desilo u 20 odsto škola. Na taj način su ugrožena prava djece, prava koja su im Ustavom zagarantovana”, rekao je Džombić.

Džombić je, kako javlja Smiljanić, najavio da će u utorak biti uspostavljen nastavni proces, a u onim školama u kojima ne bude uspostavljen bar minimum radnog procesa, direktori biti razriješeni dužnosti. 

Vlada je donijela posebnu uredbu kojom je svim javnim ustanovama naložila provedbu mjera kojima će se osigurati njihovo funkcioniranje bez obzira na štrajk, što u sindikatima smatraju kršenjem njihovih zakonom zajamčenih prava.

Također je iz sindikata saopćeno da je bilo pritisaka da se radnici pojedinačno izjašnjavaju da li žele da štrajkuju ili ne.

Kako je javila reporterka Al Jazeere, iz MUP-a RS-a su to negirali, s obrazloženjem da “rukovodioci radnih jedinica moraju imati spisak ko štrajkuje, a ko ne, jer kad budu isplaćivali plate, morat će znati kome će oduzeti dnevnicu”.

Štrajk se nastavlja.

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO