Španija izručuje osuđenog za ubistvo Đinđića

Milosavljević za ubistvo Đinđića u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora (EPA)

Španski nacionalni sud odobrio je izručenje Srbiji Vladimira Milisavljevića, jednog od osuđenih za ubistvo srbijanskog premijera Zorana Ðinđića u Beogradu 2003. godine, javio je AFP pozivajući se na sudsko saopćenje.

Milisavljeviću je suđeno u odsustvu i 2007. godine je dobio 35 godina zatvora, a kazne su za ubistvo tom prilikom izrečene i drugim pripadnicima takozvanog zemunskog klana.

Španska policija je 9. februara 2012. godine u jednom restoranu u Valenciji uhapsila Luku Bojovića, Vladimira Milisavljevića zvanog Vlada Budala, Sinišu Petrića zvanog Zenica i Vladimira Mijanovića zvanog Zuba.

Španski vrhovni sud odobrio je ekstradiciju Vladimira Milisavljevića u odluci od 20. decembra koja je objavljena u srijedu, navodi AFP.

U odluci je navedeno da Srbija mora Milisavljeviću omogućiti ponovno suđenje ukoliko on to traži, zato što je on osuđen u odsustvu, prenosi agencija Tanjug.

Kazna u Španiji

Međutim, prije ekstradicije Milisavljević mora odslužiti kaznu za zločine koje je počinio u Španiji, gdje je optužen za razne zločine među njima ubistvo i ilegalno posjedovanje oružja, saopćio je sud.

Srbija traži izručenje Milisavljevića od marta prošle godine, a Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Španiji zahjtev i za ekstradiciju Bojovića i Petrića. Petrićevo izručenje Srbiji špansko pravosuđe odobrilo je krajem novembra 2012. godine.

U Srbiji se oni terete za više desetina ubistava i drugih teških krivičnih djela, među kojima je i za ubistvo premijera Zorana Ðinđića.

Bojoviću se u odsustvu sudi zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, dok je Milisavljević pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog krivičnih djela koje je izvršio kao pripadnik “zemunskog klana” i na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Ðinđića, a za otmicu vlasnika “Delte” Miroslava Miškovića na sedam godina zatvora.

Petrić je, također, pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zbog ubistva od 15 godina zatvora i ostalo mu je da odsluži još tri godine i deset mjeseci pošto je pobjegao iz zemlje u toku izdržavanja kazne.

Izvor: Agencije