Matić: Lažni branitelji su ratni profiteri

Prije skoro dvije sedmice, hrvatska Vlada ispunila je obećanje i objavila kontroverzni Registar branitelja. Javnost već dugo očekuje da se popis pročisti od ljudi koji su nelegalno stekli vojne penzije, invalidnine ili stanove.

Interes za registar branitelja u Hrvatskoj rušio je sve rekorde. U prvih pola sata od objave otvorilo ga je pola miliona ljudi. Desetak dana poslije, interes je oslabio.

Ministar branitelja Predrag Matić u svoje je podatke zavirio samo jednom, na svečanoj objavi registra.

Ispuniti cilj

Poslije, više nikad, jer, kaže, ne želi biti vođa lova na vještice. Vjeruje da će objava ispuniti cilj – očistiti popis od lažnih branitelja.

“Eklatantan je to primjer ratnog profiterstva. Ja bi bio jako razočaran da to padne u zastaru”, kaže Predrag Matić, ministar branitelja.

Bivši pomoćnik ministra branitelja Pero Kovačević smatra da je država zakasnila. Tvrdi da je nastupila zastara, jer je većina braniteljskih rješenja donesena prije više od 10 godina.

Potrebno je, kaže, mijenjati zakone, što je ministar obećao učiniti bude li potrebno.

„Može se govoriti da je to ratno profiterstvo, ali to će biti jako teško dokazivo. Zašto? Nitko od tih branitelja nije sam sebe stavio na popis, dapače on je na taj popis došao po službenoj evidenciji”, navodi Pero Kovačević, bivši pomoćnik ministra branitelja.

Na popisu branitelja nalazi se više od 500.000 ljudi.

Lažnih, mnogi sumnjaju, ima na hiljade.

 „Imamo slučaj 5.000 mirovina koje sam ja otkrio s generalom Gotovinom. Do danas država nije reagirala, a oni su oštetiti državu za 4,3 mlijarde kuna”, ističe Kovačević.

Eklatantan je to primjer ratnog profiterstva. Ja bi bio jako razočaran da to padne u zastaru, kaže Predrag Matić, ministar branitelja.

Od državnih institucija teško je dobiti i podatke o procesuiranju lažnih branitelja. U Državnom odvjetništvu tvrde da takvu statistiku ne vode. U Ravnateljstvu policije, također, nemaju potpune podatke.

Od 2008. do kraja 2012. zaprimili su 529 prijava za oko 1.000 osoba. Podnijeli su samo pet kaznenih prijava za krivotvorenje isprava i ovjere neistinitog sadržaja.

No, to su podaci koji se odnose samo na Ravnateljstvo policije, a ne i ostale policijske uprave.

Ispunjeno obećanje

 „U Ministarstvu branitelja raspolažu s drugim podacima. Iz registra su od 2005. izbrisali oko 700 osoba, za koje se pokazalo da im u njemu nije mjesto. Nitko od njih, međutim, tvrdi ministar, nije vratio nelegalno stečen novac”, javlja reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Objava registra bilo je jedno od najvažnijih obećanja Kukuriku koalicije. Obećanje su ispunili.

No, tek će se vidjeti hoće li se doista stati na kraj lažnim braniteljima i njihovim pomagačima.

Izvor: Al Jazeera