Teatarski plakat uvrijedio i IZ Hrvatske

Sporni plakat povučen na zahtjev zagrebačkog gradonačelnika Bandića (Anadolija)

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj osudio je sliku na plakatu za predstavu Fine mrtve djevojke koja je na programu u zagrebačkom kazalištu Gavella, a koji prikazuje dva kipa djevice Marije u zagrljaju.

Mešihat je saopćio kako je slika uvrijedila muslimane i u prvoj verziji plakata, iako je ona tradicionalno kršćanska, kao i varijanta u kojoj je Merjem/djevica Marija prikazana kako nosi burku, prenosi Anadolija.

Mešihat, na čijem je čelu muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, poručio je kako je u Hrvatskoj “trend vrijeđanja vjerskih sloboda pod raznim krinkama slobode sve jači”.

Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije je osudila vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja, saopćeno je u petak iz Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj.

“Vjera je oduvijek bila predmetom inspiracije i za vjernike i za one koji ne vjeruju”, “vjerski simboli i ostale vjerske vrijednosti predmetom su poštovanja svakog vjernika”, a “kada su u pitanju kršćanstvo i islam, posebno mjesto zauzima Merjem ili djevica Marija, majka Isa a.s. kako se u kršćanskoj terminologiji naziva Isusa, koja je jedna od osoba u povijesti koju se jednako poštuje u islamu i kršćanstvu”, ističe u saopćenju predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Trend vrijeđanja osjećaja

Dodaje kako se u proteklim vremenima dopuštalo vrijeđanje vjerskih i svakih drugih osjećaja zbog niskog stepena civilizacijskog razvoja, no, upozorava dr. Hasanović, “trend vrijeđanja vjerskih osjećaja pod raznim krinkama slobode, sve više jača”, prenosi agencija Hina.

Ističe kako slobodno izražavanje “ne podrazumijeva vrijeđanje ni u kojem smislu pa tak ni vrijeđanje vjerskih osjećaja”, te kako je “neprihvatljivo da drugi određuju što je za koga uvrjedljivo pa tako i kada je u pitanju vjera”.

Slika na plakatu za predstavu Fine mrtve djevojke uvrijedila je muslimane i u prvoj verziji koja je tradicionalno kršćanska.

“Još više zabrinjava istaknuta želja da se muslimani, ukoliko to nisu shvatili s prvog plakata, uvrijede posebno izrađujući plakat u kojima je Merjem/djevica Marija prikazana u burkama”, navodi se u saopćenju.

Najoštrije osuđujući vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja, Islamska zajednica u Hrvatskoj “poziva sve umjetnike da svojim kreativnim umjetničkim radom oplemene naše društvo, vodeći računa da neće nekoga uvrijediti”, jer “vrijeđanje nije umjetnost, niti je to bilo čije pravo ni sloboda”, zaključuje predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Reakcije kršćanske zajednice

Spomenuti plakat izazvao je ranije oštre reakcije kršćanske zajednice.

Vjerski portal Bitno.net plakat je nazvao “primjerom kršćanofobije koja se u posljednje vrijeme osjeća u medijima i kulturi”, a katolička udruga Vigilare objavila je i saopćenje u kojem izražava “najdublji protest, povrijeđenost i zgražanje zbog uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave, čime je nanesena uvreda svim kršćanskim vjernicima koji žive u Republici Hrvatskoj”.

Plakat za predstavu Fine mrtve djevojke, premijerno izvedenu u subotu 12. januara, u srijedu je prema nalogu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zabranio direktor teatra Gavella Darko Stazić.

Reditelj Oliver Frljić na to je reagirao otkazivanjem saradnje Gavelli na dvije planirane predstave.

Ubrzo su se oglasili i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), koje je izrazilo “ozbiljnu zabrinutost” i upozorilo na “otvorenu cenzuru”, kao i razne udruge za suzbijanje društvene diskriminacije.

Ministar zdravlja i SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić nazvao cenzurom skidanje plakata za predstavu.

Odluku o zabrani plakate komentirao je reditelj Dalibor Matanić:

“U ovom slučaju očito je izvršen pritisak na kazalište Gavella, a to je samo pokazatelj društva u kojem živimo.”

On je pozvao sve one koji pričaju protiv plakata “da dođu vidjeti predstavu pa će shvatiti da ona ne služi tome da napravi još veći razdor, nego da baš priča i protiv mržnje i protiv podjele”.

Izvor: Agencije