Srbija: Demokratska stranka raspušta 30 odbora

Jeremić i Petrović zauzeli stav da bez obzira na odluku Glavnog odbora zadrže status poslanika (EPA)

Lider Demokratske stranke (DS) Dragan Ðilas saopćio je da je pokrenuo disciplinski postupak protiv onih koji ne poštuju odluke Glavnog odbora, kao i da je Predsjedništvo ove srbijanske stranke odlučilo raspustiti blizu 30 odbora zbog loših rezultata na izborima.

Ðilas je, nakon sjednice Predsjedništva DS-a u Despotovcu, rekao novinarima da očekuje da organi stranke isključe Dušana Petrovića ukoliko on ne bude želio da vrati poslanički mandat, a da se od Vuka Jeremića čeka zvanični stav u narednih nekoliko dana.

Beogradski list Danas podsjeća da je Đilas predložio razrješenje Petrovića i Jeremića zbog kršenja odluke Glavnog odbora o tome da bivši ministri treba da vrate poslanički mandat.

Zamjenik predsjednika stranke Bojan Pajtić smatra da Jeremića treba zadržati zbog njegove popularnosti, dok Petrović ima podršku ljudi i dalje odanih Borisu Tadiću, navodi Danas.

“Onaj ko ne poštuje odluke Glavnog odbora, taj se sam isključio iz DS, a sve ostalo je tehnika. Informisao sam Predsedništvo da sam u skladu sa Statutom pokrenuo disciplinski postupak, odnosno zahtevao od organa stranke da ga pokrenu za sve one koji ne poštuju odluke GO DS”, rekao je Ðilas, prenosi agencija Tanjug.

Protiv kulta ličnosti

On je kazao da će se u DS demokratski odlučivati, da se neće praviti kult ličnosti i da će se poštovati pravo svakoga da iznosi stavove na organima stranke i izvan njih, čak će se tolerirati izjave u medijima protiv bilo koga iz stranke i njene politike, ali da nije moguće tolerirati da neko ne poštuje odluke najviših organa stranke.

Ðilas je saopćio da je odlučeno da se raspuste svi odbori DS-a koji su na izborima maja prošle godine dobili manje od 10 posto, kao i oni koji su bili na vlasti a na izborima su dobili manje od 15 posto glasova, što znači da će biti raspušteno oko 30 odbora.

Kako je naglasio, građani su jasno rekli šta misle o radu tih odbora i da mora nešto da se mijenja, kao i da će to biti pravilo za ubuduće.

“Rezultat se poštuje – ko ga ima, taj radi, ko ga nema mora da ustupi mesto onima koji će imati bolje rezultate”, poručio je lider demokrata.

Ðilas je naglasio i da će ubuduće, ako ne jedini, onda glavni, kriterij prilikom sastavljanja lista kandidata za poslanike biti rezultati na lokalu.

DS, prema njegovim riječima, vjeruje da će “haranga” protiv te stranke i njenih članova prestati, jer će u suprotnom nezadovoljstvo demokrata i birača biti sve veće i veće.

Pored lidera stranke Dragana Ðilasa, sjednici Predsjedništva u Despotovcu prisustvovali su zamjenik predsjednika Bojan Pajtić, potpredsjednici Miodrag Rakić, Goran Ćirić, ali i Aleksandra Jerkov koja je nedavno prešla u tu stranku iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

‘Politika revanšizma’

“Lider DS Dragan Đilas vodi revanšističku unutarstranačku politiku, umesto da predloži jasnu politiku stranke, i zbog toga traži moje isključenje iz DS. Umesto debate o suštinskim državnim pitanjima Đilas nastoji da iz DS protera drugačije političko mišljenje i zahtev za otvorene diskusije”, komentirao je Petrović inicijativu predsjednika stranke.

Prema njegovim riječima, Đilas, koji je bio prvi na izbornoj listi DS na parlamentarnim izborna na kojoj su bili i svi članovi prethodne vlade, treba objasniti građanima Srbije da li ih je u predizbornoj kampanji obmanjivao pozivajući ih da glasaju za tu listu.

“Predložio sam Demokratskoj stranci politiku preuzimanja inicijative za sprovođenje ustavnih promena, koje bi suštinski decentralizovale Srbiju i dovele do toga da centralna Srbija, Vojvodina i Beograd imaju istovetne nadležnosti i institucije”, dodao je on. 

Izvor: Agencije