Dačić i Thaci različito o dogovoru u Briselu

Poslije punih pet sati, u Briselu je u petak ujutro završena četvrta runda pregovora premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thacija, uz posredstvo šefice evropske diplomatije Catherine Ashton. 

Na pregovorima je postignut privremeni dogovor o naplati carina, akciza i PDV-a na prijelazima Brnjak i Jarinje, potvrđeno je iz kabineta Ashton.

Premijer Srbije rekao je poslije sastanka da će se prikupljena sredstva od carina slijevati u fond koji će formirati EU i koji će biti isključivo korišten za sjever Kosova.

Kao što je bilo i najavljeno, na pregovorima je prvi put pokrenuto rješavanje pitanja paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Prema riječima predsjednika kosovske Vlade, zvanični Beograd prvi put je preuzeo obavezu za rasformiranje tih institucija.

“Sastanak je bio korektan i konstruktivan u duhu pune normalizacije odnosa između država Kosova i Srbije, kao preuvjet za naše euroatlantske integracije, za jedno evropsko Kosovo kao i evropsku Srbiju. U tom pravcu Vlada Srbije je preuzela odgovornost za demontiranje paralelnih struktura sigurnosti i njihovo povlačenje s Kosova.

Kosovska vlada, s druge strane, u skladu sa ustavom Kosova i Ahtisarijevim planom, predočila je Catherine Ashton mogućnost i odgovornost za normalizaciju situacije na sjeveru Kosova, preuzimanje odgovornosti za integraciju srpske zajednice u državne institucije Kosova, na lokalnom, ali i centralnom nivou.

Predočene su i najafirmativnije mogućnosti za intergaciju, s obzirom na to da imamo neregularnu situaciju na sjeveru Kosova”, kazao je Thaci. 

Premijer Srbije Ivica Dačić negirao je međutim, u petak tvrdnje kosovskog premijera Thacija da je postignut dogovor o demontaži srpskih institucija na sjeveru Kosova i naglasio da su počeli razgovori o tome kako da izgleda posebnost srpskog naroda tamo. 

“Nije tačno da smo počeli demontažu, počeli smo razgovore o tome kako bi po našem mišljenju trebalo da izgleda ta posebnost, ta specijalnost položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u situaciji kada ne govorimo o konačnom statusu”, naglasio je Dačić, prenosi Tanjug. 

Premijer Srbije je za B92 rekao da razgovore može da tumači svako na svoj način, ali da Srbija ne povlači svoje institucije sa Kosova.

On je još jednom naglasio da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali da Beograd zanima kako je organizovan srpski narod, odnosno kako će ta zajednica srpskih opština funkcionisati, koje će biti nadležnosti i institucije.

“Sada se dolazi na rešenja koja su data u srpskoj platformi. Te institucije srpskog naroda koje bi trebalo da se izgrade, one bi bile umesto institucija koje i sada neki smatraju za institucije Srbije. To su i sada institucije srpskog naroda, ali bi to bile institiucije koje bi bile priznate i od strane Prištine”, rekao je premijer Srbije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da institucije Srba na Kosovu ostaju i da ne treba unositi nemir među Srbe koji tamo žive.

Vulin je objasnio da je Beograd u posljednjoj rundi dijaloga uspio da obezbijedi da novac od carina ne ide u budžet Prištine, već u poseban fond, u kome će, kako je rekao, biti predstavnik Srba sa Kosova i institucija u Prištini, a odluke će se donositi konsenzusom. 

“Nemojmo da unosimo nemir u Srbe na Kosovu i Metohiji, institucije ostaju. Ništa nije dogovoreno. Nikakvih novih dogovora nema, ništa se od sutra neće desiti, nastaviće život kao i do sada”, rekao je Vulin za RTS.

Rompuy o obavezama prema Srbiji

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy obećao je u petak, nakon susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, da će Evropska unija ispuniti obaveze prema Srbiji, dok je Dačić izjavio da očekuje što skoriji početak pregovora o pridruživanju.

Van Rompuy je odao priznanje premijeru Srbije na viziji i odlučnosti da se posveti dijalogu o normalizaciji odnosa sa Prištinom, čija je najnovija runda okončana u ranim jutarnjim satima u petak nakon više od pet sati razgovora.

“EU će ispuniti obaveze prema Srbiji”, rekao je Van Rompuy na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu, ali je naglasio da su, osim neophodnih reformi, potrebni i novi koraci ka normalizaciji odnosa sa Kosovom.

“Vrijeme je od ključne važnosti”, rekao je on, te dodao da” predstoje veliki izazovi”.

Privremeni dogovor o carinama

On je podsjetio da će Evropsko vijeće na proljeće ocijeniti napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a zatim donijeti odluku o početku pregovora.

Dačić je istakao opredjeljenje Srbije da ostvari dva ključna cilja – nalaženje održivog rešenja za odnose Beograda i Prištine i što brži napredak u evropskim integracijama.

“Vodićemo računa o legitimnim interesima Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, a naravno i interesima Albanaca”, rekao je Dačić.

On je izrazio nadu da će, kada se sljedeći put bude sreo sa predsjednikom Evropskog vijeća, Srbija već biti u pregovorima o pridruživanju EU-u.

“Srpski narod zaslužuje da živi bolje”, rekao je Dačić.

Dačić je ranije, nakon zajedničkog razgovora sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i šeficom evropske diplomatije Catherine Ashton u Briselu, rekao kako je tokom ove runde političkog dijaloga dogovoreno privremeno rješenje o naplati carina na prelazima na Kosovu.

“Dogovorili smo se da novac od naplate carina ide u poseban fond za razvoj opština na severu Kosova, koji će biti formiran pod okriljem Evropske unije”, rekao je Dačić novinarima nakon radne večere sa Ashton i Thacijem.

Premijer Srbije je istakao da je to rješenje privremenog karaktera i da tek treba utvrditi neke tehničke detalje, ali da je ovaj dogovor u skladu sa nacionalnim interesom i stavom kosovskih Srba da ne plaćaju carine prištinskim institucijama.

Pitanje Srba na sjeveru

Dačić je rekao da su razgovori bili otvoreni i da je “prvi put na jedan ozbiljan način otvoreno pitanje paralelizma institucija i specijalnog odnosa prema srpskom narodu koji živi na Kosovu”.

“To je suštinsko pitanje koje se ne može rešiti za jedno veče, ali je put prema rešenju otvoren“, istakao je premijer Srbije, obrazlažući da to rješenje leži u formiranju novih institucija na sjeveru koje će biti prihvatljive i za Prištinu i za kosovske Srbe, kao i da će o ovom pitanju biti riječi i tokom budućih susreta.

“Važno je da do aprila ostvarimo napredak u dijalogu, u skladu sa rezolucijom i nacionalnim interesima“, rekao je Dačić i naglasio da je optimista kad je riječ o izgledima Srbije da do početka jula dobije datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Ranije ove sedmice, kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi rekao je kako Priština kaže “ne” prijedlozima da se na sjeveru Kosova uspostavi neka vrsta autonomije.

Iz kabineta Ashton je u pisanom saopćenju potvrđeno da su dvojica premijera zaključila privremeni dogovor o naplati carina, akciza i PDV-a na prelazima.

“Imali smo dug i konstruktivan razgovor i dogovorili se da se radi intenzivnog dijaloga ponovo sretnemo u februaru, kada se nadamo da ćemo postići značajan napredak u skladu sa zaključcima Evropskog vijeća iz decembra 2012”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije