Sjever Kosova tema razgovora u Briselu

U toku je nova runda pregovora Beograda i Prištine u Briselu. Jedna od tema je i sjever Kosova.

Očekuje se da će četvrti susret premijera Ivice Dačića i Hashima Thacija biti nešto teži od dosadašnjih. Na dnevnom redu je pregled napretka već postignutih dogovora te provođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. No, ovaj put, kao jedna od tema razgovora najavljeno je i pitanje sjevera Kosova.

Glavna poruka pokroviteljice dijaloga – visoke predstavnice Evropske Unije Catherine Ashton – glasi – ambicija Brisela prije svega je postizanje napretka.

Susret Dačića i Thacija odvija se prema istom protokolu – najprije odvojeni sastanci sa Ashton te zajednička radna večera, za koju se očekuje da će potrajati.

Pitanje carine

Susretom će dominirati dvije važne teme: Jedna je pitanje carina i kako će prikupljene dažbine biti raspoređene, a druga paralelne strukture Srbije na sjeveru Kosova.

Oko prvog pitanja je moguće postizanje neke vrste dogovora o tome šta će se raditi sa novcem.

Na stolu su različiti predlozi, ali je najvjerovatnije da će novac ići u državni budžet Kosova, a da će u tom budžetu postojati poseban dio koji će biti namjenjen sjevernom Kosovu.

Novac bi direktno bio kanalisan ka tom dijelu budžeta, a onda bi išao opštinama na sjeveru Kosova.

Kada su u pitanju paralelne strukture, tu se ne može očekivati mnogo. Kako je u srijedu u Briselu rekao zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Philip Reeker, SAD se nadaju da ce tokom januara ili februara biti donijeta odluka kako da se rasformiraju ove paralelne strukture.

Dakle, moguće je da će biti postignut određen napredak, ali ne očekujem da dođe do dogovora, rekla je reporterka Al Jazeere, Katarina Drlja.

Izvor: Al Jazeera