Bevanda: Odgađa se popis stanovništva u BiH

'Jedini je problem neodgovornost naših institucija zašto do popisa neće doći u travnju', rekao je Bevanda
'Jedini je problem neodgovornost naših institucija zašto do popisa neće doći u travnju', rekao je Bevanda

“Najavljeni popis stanovništva u BiH najavljen za april ove godine bit će odgođen za pola godine nakon prigovora Evropske komisije da ne postoje tehnički uvjeti za njegovu provedbu”, izjavio je u četvrtak za medije u Mostaru predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

“Neće biti popisa na proljeće, ali će biti u listopadu. Stav je Europske komisije da popis treba odgoditi do listopada. Vijeće ministara je osiguralo novac, a jedini je problem neodgovornost naših institucija zašto do popisa neće doći u travnju”, rekao je Bevanda, prenosi Hina. 

On je pojasnio da je na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH razmotrilo dopunjeno Izvješće o pripremama za popis i zadužilo Agenciju za statistiku da Vijeću ministara BiH za predstojeću sjednicu dostavi izmjene Zakona o popisu kojim će se uvažiti preporuke Međunarodne promatračke misije o pomicanju popisa za šest mjeseci.

Iz Vijeća ministara BiH u četvrtak su saopćili da je Vijeće ministara pozvalo sve institucije uključene u organizaciju popisa stanovništva na razini države i dva entiteta da usklade pravne propisa i pitanje entitetske crte, te nepostojanje jedinstvenog registra i neplaniranje sredstava u institucijama potrebnim za finansiranje troškova popisa.

Popis stanovništva u BiH trebao se provesti početkom aprila, a posljednji je proveden prije 1991. godine.

Zbog političkih nesuglasica popis nije provođen u posljednje dvije decenije, piše Hina. 

Predstavnici Evropske statističke agencije (EUROSTAT) su krajem prošle godine upozorili da ne postoje tehnički uvjeti za provedbu popisa stanovništva te su predložili vlastima njegovu odgodu.

Provođenje popisa stanovništva jedan je od uvjeta kako bi BiH mogla podnijeti zahtjev za otvaranje pregovora s Evropskom unijom o članstvu.

Izvor: Agencije


Povezane

Kolika je važnost popisa stanovništva? Kakvi su njegovi benefiti, za kakve potrebe i kakvo planiranje služi? Zašto je popis u Bosni i Hercegovini vruće političko pitanje?  O ovoj temi u emisiji Kontekst govore: u Beogradu Nada Raduški iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, u Sarajevu Ivan Lovrenović, publicista i politički analitičar i u […]

Bosna i Hercegovina priprema se za popis stanovništva. Obavljen je probni, pod monitoringom Eurostata. Prošle sedmice završena je šesta misija međunarodnog tima na čelu s Pieterom Everaersom. Everaers se trebao sastati s predstavnicima bh. vlasti, a potom obavijestiti i javnost o svojim preporukama i procjeni spremnosti BiH za popis 2013. godine. Ni jedno, ni drugo […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO