Zagreb: Sastanak o zdravstvenom odgoju

Nakon nekoliko mjeseci žestokih medijskih prepucavanja, u Zagrebu su prvi put za isti sto sjeli protivnici i zagovaratelji uvođenja zdravstvenog odgoja u školama.

U organizaciji Večernjeg lista održan je okrugli sto o temi koja je posljednjih nekoliko mjeseci duboko podijelila hrvatsku javnost.

Stavove su suprotstavili predlagači zakona, predstavnici Crkve, civilnih udruga i stručnjaci, izvijestio je novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Suprotstavljene strane prvi put su se našle za istim stolom. Duboka svjetonazorska podijeljenost do izražaja je došla već na početku.

Vinko Filipović iz Agencije za odgoj i obrazovanje je kazao: “Tužan sam da je u ovoj državi zdravstveni odgoj najveći problem!”

“Nije pitanje je li zdravstveni odgoj najveći problem, nego samokritički, zašto sam doveo do toga da bude najveći problem”, rekao je dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Tonči Matulić.

Ishitrena odluka

Protivnici seksualnog odgoja o kojemu bi također bilo riječi unutar zdravstvenog odgoja u cjelosti, smatraju da je ministarstvo obrazovanja ishitreno, bez javne rasprave i stručnih recenzija, donijelo odluku o uvođenju za njih spornog predmeta. Tvrde da je time prekršen ustav i niz zakona.

“Taj program seksualizira djecu u najranijoj dobi”, ocijenila je Željka Markić iz udruge Grozd.

No, u ministarstvu obrazovanja brane se brojkama.

Filipović je branio odluku ministarstva: “Godišnje se bilježi dvije tisuće maloljetničkih trudnoća, svaka peta djevojka studentske dobi ima klamidiju. Zdravstveni program potreban je zbog zdravlja djece”.

U hrvatskoj biskupskoj konferenciji smatraju da se uvođenjem predmeta zanemaruje i podcjenjuje uloga roditelja. Crkva, kažu, i dalje poziva na dijalog.  

“Ovo nije sukob Crkve i vlasti, nego roditelja i vlasti”, stav je voditelja Ureda za obitelj i život hrvatske biskupske konferencije Petra Krešimira Hodžića.

Jesu li nastavnici dovoljno dobro educirani za provedbu seksualnog odgoja i hoće li biti sankcija za one koje odbiju predavati o tom predmetu, također je jedno od spornih pitanja.

Odgojna uloga

“Svaki učitelj ima odgojnu ulogu i mislim da je ovo svjesno ili nesvjesno podcjenjivanje učitelja”, smatra Filipović.

Protivnici seksualnog odgoja od ministarstva zahtijevaju da sporni predmet bude izborni. Za struku, međutim, to nije rješenje.

Koautor Kurikuluma Aleksandar Štulhofer je rekao: “U osnovnoj školi mislim da bi roditelji trebali imati to pravo da svojim potpisom odobre ili ne odobre da njihovo dijete sluša određeni dio u zdravstvenom odgoju. U srednjoj školi iz više razloga to pravo roditeljima više ne bih dao”.

Iako su svojevremeno u udruzi Grozd roditelje pozvali na bojkot predmeta, školske klupe, čini se, zasad neće ostati prazne. Ministra obrazovanja pozvali su na dijalog.

S druge strane, iz ministarstva poručuju kako je riječ o dvogodišnjem eksperimentalnom programu i ne isključuju mogućnost određenih izmjena.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO