Makedonska opozicija blokirala saobraćajnice

Demonstranti su saobraćajnice su u srijedu blokirali u vrijeme službene pauze za ručak (Anadolija)

Stotinjak pristalica makedonske opozicije u srijedu je blokiralo put ispred zgrade Vlade Makedonije u Skoplju, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Protesti i blokade saobraćajnica nastavit će se i narednih dana, najavili su članovi i simpatizeri Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), koji su zajedno sa pristalicama drugih opozicionih partija okupljenih u koaliciji “Savez za budućnost” odlučili da iskažu građanski neposluh i pruže otpor Vladi premijera Nikole Gruevskog.

Demonstranti su saobraćajnice su u srijedu blokirali u vrijeme službene pauze za ručak.

Kandidat SDSM-a za načelnika grada Skoplja Yani Makraduli rekao je da će polusatne blokade glavnih saobraćajnica u Skoplju biti organizirane svaki dan.

Istakao je kako je svjestan da postoji nezadovoljstvo nekih građana Skoplja zbog blokada raskrsnica, ali ih je zamolio za strpljenje.

Sloboda za građane

“Ovo radimo za slobodu svih građana Makedonije. Mi ćemo u toku ove sedmice organizirati blokade određenih raskrsnica a ukoliko se ne pokaže nikakav pomak u rješavanju političke krize, mi ćemo blokirati sve više raskrsnica”, poručio je Makraduli.

Opozicija je najavila da će nastaviti sa protestima sve dok njihovi zahtjevi ne dođu do “Vladinih ušiju”. Protesti će pored Skoplja biti organizirati i u Strumici.

Politička kriza u Makedoniji počela je 24. decembra prošle godine kada je parlament te zemlje usvajao budžet za 2013. godinu.

Vladajuća koalicija naredila je osiguranje da na silu iz zgrade Sobranja izbaci novinare i opozicione poslanika koji su pokušali da spriječe usvajanje budžeta ocjenjujući da vodi ka nekontroliranom zaduživanju Makedonije.

Opozicija je odmah nakon izlaska iz parlamenta počela sa blokadama ključnih saobraćajnica u zemlji. Redovni parlamentarni izbori u Makedoniji trebalo bi da budu održani u junu 2015. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO