Albanci neće dozvoliti uklanjanje spomenika

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu izjavio je u srijedu, nakon zajedničkog sastanka sa liderima albanskih partija sa juga Srbije u Preševu, da Albanci neće dozvoliti pomjeranje ili rušenje spomenika poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) u centru Preševa.

“Stigla je potvrda da spomenik neće biti uklonjen i stigla je potvrda da će se lokalni čelnici boriti za to da spomenik ostane na svom mestu”, rekao je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović koji izvještava iz Preševa.

Musliu, član Koalicije Albanaca preševske doline, koja ima jedno poslaničko mjesto u Skupštini Srbije, izjavio je za agenciju Beta da je na sastanku albanskih lidera dogovoreno kako “nema pomeranja spomenika poginulim pripadnicima OVPBM-a”.Njegova izjava došla je prije vanredne sjednice Skupštine opštine Preševo, koja je u toku u poslijepodnevnim satima u srijedu.

Musliu je kazao da će na tom sastanku spomenik biti legaliziran, a to je u izjavi za Tanjug potvrdio i Ragmi Mustafa, predsjednik Opštine Preševo.

Bez instrukcija Thacija

Musliu je naveo da je kosovski premijer Hashim Thaci, sa kojim su se albanski lideri iz Preševa i Bujanovca sastali u utorak navečer u Prištini, izrazio zabrinutost zbog situacije u preševskoj dolini, ali da nije imao nikakve instrukcije u vezi sa spomenikom.

Nakon sastanka šest albanskih lidera s juga Srbije o sudbini spomenika, Mustafa je kazao da je postignut dogovor o započinjanju procesa zakonske legalizacije spomenika pripadnicima OVPMB-a, kako bi ostao na sadašnjem mjestu na trgu ispred opštine.

“Činimo to u duhu zakona Republike Srbije i naloga koji nam je stigao iz Ministarstva pravde, jer je Preševo jedna od mnogobrojnih opština koja ovu materiju nije pravno uredila”, rekao je Mustafa.

“Danas ćemo na vanrednoj sednici SO-a doneti odluke koje se od nas traže, čime ćemo u jednom ubrzanom postupku u narednih nekoliko dana završiti sve ono što se traži u skladu sa zakonom i propisima Republike Srbije i na taj način stavićemo tačku na ovu situaciju”, dodao je on.

Mustafa je apelirao na sve predstavnike vlasti, uključujući premijera i predsjednika Srbije, da “pokažu više razumevanja za potrebe pripadnika albanske nacionalne zajednice”.

Poruka iz Beograda

Zvaničnici Srbije, uključujući premijera Ivicu Dačića i predsjednika Skupštine Nebojšu Stefanovića, prethodnih dana su poručili da se radi o spomeniku podignutom, kako su rekli, teroristima, koji mora biti uklonjen.

“Da li je dozvoljeno da se ovako provocira država Srbija? Ne može u New Yorku da bude postavljen spomenik Al-Kaidi, pa ne može ni u Srbiji ovakav spomenik”, rekao je Dačić.  

On je podsjetio da na jugu Srbije ima više od 20 sličnih spomenika, ali da se oni nalaze kraj puta ili na grobljima i da je jedino u Preševu postavljen na javnoj površini ispred opštine u centru grada.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predložio je da Srbi i Albanci zajedno odrede mjesto gdje bi taj spomenik mogao stajati, pa da ga podignu. 

“Onako u centru podići spomenik nekome ispišete imena ljudi koji su ubijali predstavnike vlasti, vojske i policije i mirne građane – to nijedna država na svetu ne bi trpela i nijedna osim Srbije ne bi ovoliko dugo trpela”, rekao je Nikolić.

Spomenik je podignut prošle godine u vrijeme obilježavanja stogodišnjice Albanije.

Izvori: Al Jazeera i agencije