Dačić: Milanovićeva posjeta nije historijska

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je uoči posjete hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu kako ne očekuje da će taj susret biti historijski, ali da će se sa hrvatskim kolegom razgovarati o ekonomskim temama i dotaći se teme ratova iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Kako prenosi Anadolija, Dačić je u utorak novinarima u Palati Srbije rekao da se vlade Srbije i Hrvatske ne mogu ponašati iracionalno, bez obzira na to što o više pitanja imaju različite interese.

„Mislim da imamo i zajedničkih interesa. Ne očekujem da susret bude istorijski. Bavićemo se bilateralnim temama, regionalnom saradnjom i to će biti u cilju poboljšanja života naših građana“, rekao je Dačić i dodao da je bitno učiniti korak ka normalizaciji odnosa dviju zemalja.

On je dodao da će prvi korak te saradnje biti započet na nivou ministarstava. Dačić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, negirao da će se Milanović tokom posjete u srijedu susresti s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

On je, na upit novinara da li će sa hrvatskim kolegom razgovarati o tome da Milanović bude posrednik u pregovorima Beograda i Prištine, to negirao i rekao da je „potrebno da prvo rešavamo naše odnose“.

Pusić: Bez konfrontacije

Predstojeći susret premijera Hrvatske i Srbije poslat će poruku javnosti u obje zemlje o mogućnosti rješavanja problema kroz regionalnu saradnju, izjavila je u ponedjeljak u Briselu šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić.

Pusić je istakla da dvije susjedne zemlje nemaju racionalnog opravdanja za nesaradnju.

U izjavi, koju su prenijeli hrvatski mediji, Pusić je rekla da je sastanak dvojice premijera, najavljen za srijedu, pripreman neko vrijeme.

“Očekujem pozitivnu poruku hrvatskoj, srpskoj i europskoj javnosti o mogućnosti rješavanja problema kroz kvalitetnu regionalnu suradnju, a ne kroz konfrontaciju”, rekla je Pusić.

Ona je najavila da će Dačić i Milanović razgovarati o pitanjima preostalih iz rata, ekonomiji, u prvom redu izlasku Hrvatske iz CEFTA-e nakon ulaska u Evropsku uniju, ali i eurointegracijama.

“Susret premijera neobično je važan zbog političke poruke i zbog pripremanja pozornice na kojoj se dalje odvijaju radni sastanci na različitim razinama, uključujući i dogovor u vezi sa prekograničnim projektima, za koje se nadam da ćemo ih identificirati i konkretizirati dogovor do sredine veljače”, kazala je Pusić.

Na pitanje može li susret na premijerskom nivou utjecati na smirivanje napetosti i prihvatanja nedavnih oslobađajućih presuda Haškog tribunala za hrvatske generale, koje su u Srbiji oštro kritizirane, Pusić je rekla da Hrvatska poštuje pravnu proceduru i da je za nju taj slučaj završen.

“Svatko ima pravo da se postavi kako god hoće, ali nema drugog načina nego poštivati institucije i procedure. Hrvatska i Srbija imaju interesa za suradnju, od političke do ekonomske i to je nešto što mi, kao odgovorna zemlja u regiji, moramo raditi”, rekla je Pusić.

Milanovićeva inicijativa

Prvi službeni sastanak dvojice premijera održat će se na inicijativu Milanovića, nekoliko dana nakon što je Dačić izjavio da odnose Srbije i Hrvatske treba “odlediti, resetirati i početi iznova”, te da je spreman za susret s Milanovićem.

Dačić je prošle sedmice istakao da dvije države “moraju sarađivati, biti praktične i ostvariti komunikaciju koja će im omogućiti da njihovi odnosi ne budu kao u ledeno doba”.

Srbijanska državna televizija izvijestila je da će Milanović u srijedu u Beogradu razgovarati samo s Dačićem.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je dobrima Dačićeve izjave o tome da se želi naći s Milanovićem.

Čelnik hrvatskih Srba i saborski zastupnik Milorad Pupovac za susret dvojice premijera kazao je kako je “veoma važno da se oni sastaju nakon razdoblja zastoja u odnosima Hrvatske i Srbije i verbalnih poruka koje su pogoršavale atmosferu u odnosima dviju zemalja”.

“Smatramo taj susret važnim i podupiremo odluku premijera Milanovića da se ne sastaje na nekom trećem mjestu, već da ode u Beograd na susret s Dačićem”, rekao je Pupovac u izjavi za Hinu.

Granice i međusobne tužbe

Prema njegovim riječima, dvije zemlje moraju riješiti još brojna pitanja, od pitanja izbjeglica i nestalih i suđenja za ratne zločine do borbe protiv organiziranog kriminala.

“Također, postoji potreba da se nastave razgovori oko granica i međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koje opterećuju državne odnose i državne proračune”, dodao je Pupovac.

Dvije zemlje, ocijenio je, “imaju odgovornost i za stanje u regiji, koje stagnira ako one ne surađuju”, kao i odgovornost za proces proširenja.

Pupovac podsjeća na to da dvojica premijera dolaze iz različitih političkih koalicija i različitih su profila, ali da je baš stoga “važno pokazati sposobnost da nikakve promjene vlasti ne mogu ugroziti rad dviju država”.

Izvor: Agencije