Mostar: U eksploziji uništen spomenik ARBiH

Nepoznata eksplozivna naprava aktivirana je u noći s nedjelje na ponedjeljak ispred spomen obilježja u obliku cvijeta ljiljana poginulim pripadnicima Armije BiH u središtu Mostara, izvijestili su iz policije.

”U eksploziji nije bilo povrijeđenih”, kazao je direktor krim-odjela MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak za agenciju Anadolija.

Strahuje se da bi ovaj incident mogao pojačati hrvatsko-bošnjačku napetost u ovom gradu u BiH.


Zoran Tomić o eksploziji

Postavljen u aprilu 2012.

Spomenik u obliku ljiljana, koji je postavljen ”u znak sjećanja na sve pripadnike Armije BiH koji su poginuli u ratu 1992-1995. braneći Mostar’, prepolovljen je, a o detaljima će se više znati tokom dana.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić osudio je podmetanje eksplozivne naprave na spomenik pripadnicima Armije BiH u Mostaru.

Eksplozija je odjeknula Mostarom u dva sata ujutro, prilikom čega je uništen spomenik pripadnicima Armije BiH koji je postavljen ispred Gradske vijećnice u Mostaru, javila je Fena.

Po navodima direktora krim-odjela Srećka Bošnjaka, poduzete su istražne radnje kako bi se rasvijetlile okolnosti podmetanja eksplozivne naprave, javila je Hina.

Od trenutka kada je incident prijavljen pripadnici policije su na mjestu događaja, te su primijetne patrole širom grada.


Sanel Kajan o miniranju spomenika

Zatvorena je i centralna gradska saobraćajnica Bulevar, koja je bila crta razdvajanja tokom razornog rata između Bošnjaka i Hrvata u Mostaru, javila je Hina.

Spomen obilježje poginulim pripadnicima Armije BiH ispred zgrade Gradske vijećnice postavljen je u aprilu prošle godine bez odobrenja gradskih vlasti i izazvao je političke nesuglasice između bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

Gradonačelnik osudio incident

Od ranije se nedaleko od zgrade Vijećnice nalazi spomen obilježje poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić osudio je podmetanje eksplozivne naprave na spomenik pripadnicima Armije BiH u Mostaru.

Mostarski gradonačelnik očekuje kako će policija pronaći i kazniti počinitelje ovoga djela.

Povodom uništavanja spomenika, mostarski muftija Seid ef. Smajkić upozorio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) na ”napetu atmosferu” koja već neko vrijeme vlada u gradu na Neretvi.

Muftija nije želio govoriti o samom događaju. Sve detalje, kako ističe, treba utvrditi policijska istraga.

No, kako kaže, ne može se oteti utisku da je sve to ”nastavak jedne mračne ideologije koja se s vremena na vrijeme pojavljuje na sceni”.

“Šta drugo očekivati kada i dalje u ovom gradu postoje ulice koje nose imena po funkcionerima Nezavisne države hrvatske (NDH) Mili Budaku, Juri Francetiću, Vokić-Lorkoviću”, izjavio je muftija Smajkić.

Rasprave o budućnosti

Napetosti u Mostaru posljedica su dugotrajnih razgovora o sudbini tog grada.

Rasprave o budućnosti Mostara počele su tragu presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je Parlamentu BiH naložio da promijeni Izborni zakon BiH u dijelu koji govori o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić upozorio na ”napetu atmosferu” koja već neko vrijeme vlada u gradu na Neretvi.

U praksi to bi značilo ukidanje modela po kojem svaka mostarska izborna jedinica daje isti broj članova Gradskog vijeća Mostara, te uvođenje delegiranja vijećnika po principu “jedan čovjek, jedan glas”.

Stav Bošnjaka je da bi to, s obzirom na povećan broj Hrvata u Mostaru, značilo trajnu hrvatsku dominaciju.

Izvor: Agencije