Vladajući odbili zahtjev za vanredne izbore

Premijer i šef vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski protivi se zahtjevima opozicije (EPA)

Vladajuća makedonska stranka VMRO-DPMNE odbila je u nedjelju zahtjev opozicije za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Kako je iz Skoplja javila reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, u saopćenju stranke od poslanika opozicije traži se da se vrate u Parlament.

Opozicioni Savez za budućnost ranije je zatražio da se, uz lokalne izbore zakazane za kraj marta, održe i vanredni parlamentarni izbori.

Opozicija traži da budu smijenjeni ministri pravde, finansija i policije, te da u Izbornom zakoniku budu implementirane preporuke s posljednjih parlamentarnih izbora.

U subotu je 10.000 građana iz svih dijelova Makedonije, pristalica opozicije, sudjelovalo u tzv. Maršu protiv režimskih laži u Skoplju.

Poziv opoziciji

U saopćenju VMRO-DPMNE-a, izdatom u nedjelju, navodi se da su prije godinu i po, na zahtjev opozicije, u Makedoniji održani prijevremeni izbori.

“Ovi izbori su provedeni u potpuno fer i demokratskoj atmosferi, što je činjenica potvrđena i od strane cijele međunarodne zajednice”, navodi se u saopćenju, te dodaje da je VRMO-DPMNE-u tada na izbornoj pobjedi čestitao i lider opozicije Branko Crvenkovski.

“Kao podsjetnik, željeli bismo naglasiti da su se u Republici Makedoniji u šest godina već tri puta održali parlamentarni izbori”, navodi se u saopćenju.

Zastupnici opozicionog SDSM-a pozvani su da se vrate u Sobranje, uz tvrdnju da se socijalni i politički uvjeti za građane Makedonije mogu poboljšati “samo kroz institucionalni dijalog”.

“To je naša odgovornost”, navodi se u saopćenju VMRO DPMNE-a, te dodaje da će se samo dijalogom i raspravom o svim otvorenim pitanjima otvoriti put ka stvaranju konstruktivne političke klime, koja je ključna za euroatlanske integracije Makedonije, što je strateški prioritet te zemlje.

S druge strane, Socijaldemokrati odgovaraju da je VMRO-DPMNE uzrokovao političku krizu u Parlamentu nasilnim izbacivanjem novinara i poslanika, te da je kršenjem zakona i Ustava izglasan Budžet za 2013.

Opozicija ne vjeruje da će vlast provesti fer i demokratske lokalne izbore.

Izvori: Al Jazeera i agencije