Prosvjetari u RS-u najavljuju tužbu

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture bh. entiteta Republika Srpska održao je u nedjelju vanrednu sjednicu povodom instrukcije resornog Ministarstva direktorima škola pred generalni štrajk 21. januara, kada bi trebalo početi drugo polugodište, izvijestila je novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

U entitetskoj Vladi se i dalje nadaju da štrajka neće biti, a prosvjetari najavljuju tužbu ako Ministarstvo do utorka ne povuče instrukciju. Za utorak 15. januara zakazan je nastavak pregovora.

Instrukcija Ministarstva prosvjete je zastrašivanje radnika, poručuju iz Sindikata, te pojašnjavaju kako je direktorima škola naređeno da razgovaraju sa nastavnicima.

‘Sumrak demokratije’

Također, ne prihvataju zahtjev da se radnici pojedinačno izjašnjavaju o štrajku. Kažu da je to kršenje prava radnika i sumrak demokratije.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Stevan Milić je kazao: “Mi ćemo, evo razmišljamo da pozovemo prosvjetne radnike da ne dođu prvi dan na posao kao žestok odgovor onome što je Vlada učinila mimo naših dogovora.”

Na sastanak su pozvali i predstavnike Ministarstva. Međutim, niko se nije odazvao. Ipak, resorni ministar je ranije ponovio da nastave mora biti. Utvrđen je minimum procesa rada tokom štrajka i mora se poštovati.

“Upozoravam ih i upozorio sam da je to obaveza. Evo, dakle, još uvijek se nadam da nećemo imati štrajk u obrazovanju, potpuno svjestan da su pojedinačno ljudi pogođeni odlukom o smanjivanju plata”, rekao je ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović.

Svjesni su i u Sindikatu da Vlada mora štedjeti. Ipak, nije im jasno zašto ovom uštedom entitetska vlast stvara i gubitke.

U Sindikatu kažu da će doprinosi biti umanjeni za devet miliona eura. Pojašnjavaju da to znači manje prihoda za fondove penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja, ali i manje poreza.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite kažu da je to logično. Ipak, poručuju da, što se tiče penzija, nema razloga za brigu.

Milena Majstorović iz Ministarstva rada RS-a je kazala: “Vlada je procijenila da određenim mjerama ekonomske politike, novim Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju, kao i usvojenim Zakonom o doprinosima, taj priliv ne bi trebalo da bude značajno smanjen.”

Budžetom za ovu godinu Vlada je namijenila 78 miliona eura Fondu PIO. Dodatnim mjerama Fond će, također, dobiti dodatna sredstva.

Umanjenje prihoda

“U entitetskom Fondu  penzijsko-invalidskog osiguranja kažu da će smanjenje plata pojedinim budžetskim korisnicima umanjiti njihove prihode za četiri do pet miliona eura. Međutim, to, kažu, neće uticati na finansijsku stabilnost Fonda”, izvijestila je Smiljanić.

Novi Zakon obavezuje Vladu da osigura i dodatna sredstva za isplatu penzija, ako to bude potrebno. U slučaju krize, u Fondu kažu da se mogu kratkoročno zadužiti.

Zoran Jović iz Fonda PIO RS-a je kazao: “Prvenstveno korištenje tog kredita bi služilo u cilju efikasnije isplate penzije, recimo, u najkraćem roku od jedan do dva dana za sve korisnike, što u ranijem slučaju nije bilo, jer je isplata trajala sedam do deset dana.”

Vlada je usvojila još dodatnih mjera prije štrajka.

Ograničili su najveću platu u javnim ustanovama i preduzećima na 1.350 eura. Ukoliko bude neophodna kupovina novih službenih automobila, ne smiju da budu skuplji od 30.000 eura. Minimum procesa rada znači da će raditi 30 posto službenika gdje je najpotrebnije.

Poručuju da sigurnost građana ne smije biti narušena zbog štrajka policije.

Izvor: Al Jazeera