Produžen pritvor Miškoviću

Mišković i ostali uhapšeni su 12. decembra i od tada se nalaze u Okružnom zatvoru u Beogradu (AFP)

Specijalni sud u Beogradu produžio je u petak  za još 30 dana pritvor vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku Nibens grupe Milu Ðuraškoviću i predsjedniku Skupštine akcionara PZP Niš Dejanu Jevtiću, rekla je glasnogovornica Suda Maja Kovačević.

Kako prenosi Tanjug, istom odlukom krivično vanpretresno vijeće Suda ukinulo je pritvor i odlučilo da se u daljem toku istrage sa slobode brane bivši direktor PZP Niš Zoran Mihailović, direktor Šer korporacije Risto Ristić i procjenitelj Konzita Raša Zdravko, jer su prestali razlozi za njegovo pritvaranje, precizirala je Kovačević.

Prema njenim riječima, prema odluci Suda, pritvor može trajati do 10. februara onima kojima je produžen.

Sa slobode se već brane bivši direktor PZP Niš Milutin Gašević, bivši akcionar PZP Niš Zoran Kaitović i direktor Delta brokera Predrag Filipović. Njima su na početku istrage oduzeti pasoši i zabranjeno im je da napuštaju mjesto boravišta.

Opasnost od bjekstva

Tužilaštvo za organizirani kriminal provodi istragu protiv ovih osoba zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona eura.

Mišković i ostali uhapšeni su 12. decembra i od tada se nalaze u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Krivično vanpretresno vijeće će za najviše 30 dana ponovno će preispitati razloge za pritvor koji se po može produžiti  za do još mjesec dana.

Ukoliko i posle tri mjeseca ostanu iza rešetaka, zakon predviđa da o daljem produženju pritvora odlučuje Apelacioni sud u Beogradu, sve do podizanja optužnice koja u tom slučaju mora uslijediti  u roku od šest mjeseci od pritvaranja osumnjičenih.

Miškovićima i Ðuraškoviću pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će tokom istrage utjecati na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Saslušanje svjedoka u istrazi protiv Miškovića i ostalih osumnjičenih nastavlja se sljedeće sedmice u Tužilaštvu za organizirani kriminal.
Miškovići i Ðurašković se terete da su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatiziranom Preduzeću za puteve Niš, a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve – Beograd, Kragujevac, Vranje, Srem put, Bačka put i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.

Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 miliona eura, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona eura, Ðuraškoviću 10 miliona eura, a preduzeću Hamslade 1,2 miliona eura.

Izvor: Agencije