Nova istraga o izručenju Alžirske grupe

Petorica pritvorenih su puštena nakon šest godina u Guantanamu, a jedan član grupe i dalje je tamo (Reuters)

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu potvrdilo je ponovno pokretanje istrage o slučaju izručenja pripadnika takozvane Alžirske grupe američkim vlastima i njihova prebacivanja u Guantanamo 2002. godine.

Istraga se vodi protiv tadašnjeg, a i sadašnjeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije, bivšeg federalnog ministra unutrašnjih poslova Tomislava Limova, te drugih osoba.

Nastavak istrage je tražila Nađa Dizdarević, supruga jednog od pripadnika grupe.

Alžirska šestorka je izručena zbog optužbi za planiranje napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Istraga obustavljena prije tri godine

Petorica pritvorenih su puštena nakon šest godina u Guantanamu, a jedan član takozvane Alžirske grupe je još u tom zatvoru.

Istraga o izručenju, obustavljena prije skoro tri godine, ponovno se vodi zbog sumnje da su osobe arapskog porijekla, a s dokumentima Bosne i Hercegovine, izručene nezakonito.

“Nakon što je postupajući tužilac donio naredbu o obustavi istrage, oštećena je putem svog opumoćenika uložila pritužbu uredu tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo”, kazala je glasnogovornica Tužilaštva Dženita Gobeljić.

“Nakon analize pritužbe i kompletnoga spisa utvrđeno je da je ista osnovana, pa je odluka o obustavi istrage stavljena van snage, a predmet vraćen u fazu krivične istrage.”

Izvor: Al Jazeera