Makedonija balkanski prvak ekonomske slobode

Makedonija je balkanska država rangirana na najvišem, a Bosna i Hercegovina na najnižem mjestu na godišnjem svjetskom Indeksu ekonomske slobode, koji su u četvrtak objavili The Heritage Foundation i The Wall Street Journal.

Al Jazeera je imala ekskluzivni pristup podacima analize, koji pokazuju da je Makedonija na 43. mjestu na svjetskoj ljestvici, u odnosu na Albaniju (58), Bugarsku (60), Crnu Goru (70), Sloveniju (76), Hrvatsku (78), Srbiju (94),  te Bosnu i Hercegovinu (103). Kosovo nije rangirano.

Od 1995. Indeks ocjenjuje četiri ključne oblasti ekonomske slobode u zemljama svijeta – vladavinu prava, efikasnost zakonodavstva, ograničenu vladu i otvorena tržišta.

Znatne reforme u Makedoniji

Svaka od 177 zemalja ocijenjena u ovogodišnjem indeksu je opisana kao “slobodna” (zemlje sa zbirnom ocjenom 80 ili višom), “uglavnom slobodna” (70-79,9), “umjereno slobodna” (60-69,9),” uglavnom neslobodna” (50-59,9), te “represivna” (ispod 50).

Makedonija je rangirana na najvišem, a Bosna i Hercegovina na najnižem mjestu u regiji [Izvor: heritage.org]

Na taj način bit će omogućen ulazak kvalitetnog stranog kapitala i otvaranje novih radnih mjesta, koja će potaknuti mlade da ostanu u Srbiji, dodala je.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Srdoč je kazala da “bez ulaganja nema novih radnih mjesta i BiH si više ne može dozvoliti stopu nezaposlenosti od 43 posto”.

“BiH već ima relativno visoki nivo slobode ulaganja, monetarne i fiskalne slobode, ali mora drastično smanjiti državnu potrošnju”, rekla je ona.

Na svjetskom nivou, Hong Kong i Singapur su zemlje sa najvećom ekonomskom slobodom 19. godinu zaredom.
Australija i Novi Zeland su na trećem i četvrtom mjestu, dok je Švicarska peta.

Sjeverna Koreja završila je godinu na posljednjem, 177. mjestu, dok su ispred nje Kuba i Zimbabve.

Država koja je ostvarila najveći pomak je Gruzija, čiji se indeks ekonomske slobode povećao za 2,8 poena, te je tako dobila ocjenu 72,2 i upisala se među “uglavnom slobodne” ekonomije svijeta.

S druge strane, najveći pad zabilježio je Belize, čija je ocjena pala skoro pet poena na 57,3.

Spor napredak

Analiza regija pokazuje da su, prema ovogodišnjem indeksu, samo Evropa i Sjeverna Amerika napredovale, dok je nivo ekonomske slobode u drugim regijama svijeta oslabio ili ostao nepromijenjen.

U Evropi su 32 zemlje dobile bolju ocjenu nego godinu dana ranije. Švicarska je i dalje jedina “slobodna” ekonomija u Evropi, a na tom kontinentu nalaze se samo dvije “represivne” ekonomije sa ocjenama manjim od 50 – Ukrajina i Bjelorusija.

Prema ovoj analizi, zemlje sa većim nivoom ekonomske slobode rangirane su mnogo bolje nego ostale, po ekonomskom rastu, ličnim prihodima, zaštiti okoliša i smanjenju siromaštva.

Rezultati pokazuju i to da je spor napredak zemalja svijeta po pitanju ekonomske slobode.

U protekloj godini samo 31 država dobila je ocjenu ekonomske slobode veću za jedan poen ili više, dok je 35 država palo za jedan poen na ljestvici.

U prosjeku, na svjetskom nivou, ekonomska sloboda zabilježila je pomak od 0,1 poena u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: Al Jazeera