Bez dogovora o spomeniku u Preševu

Ivica Dačić je kazao da će srušiti spomenik, a zatim da rješenje treba naći dijalogom (Al Jazeera)

Na sastanku predstavnika Koordinacionog tijela za Bujanovac, Preševo i Medveđu i lidera albanskih političkih partija sa juga Srbije, koji je završen u večernjim satima u četvrtak, nije postignut dogovor o spornom spomeniku pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) u Preševu.

Predsjednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je poslije sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, da dogovor nije postignut.

“Dogovor je da nastavimo započeti dijalog kako bismo rešili probleme u Bujanovcu i Preševu”, rekao je Halimi, jedini predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije.

Vanredne sjednice

On je kazao da su za petak zakazane vanredne sjednice parlamenata u Preševu i Bujanovcu, a za subotu sjednica Skupštine svih albanskih odbornika Bujanovca, Preševa i Medveđe.

“Pozivi za sednicu upućeni su vlastima u Beogradu i predstavnicima međunarodne zajednice, a ko će od njih doći, videćemo”, rekao je Halimi koji se poslije sastanka obratio novinarima, iako to nije bilo planirano.

Na pitanje Tanjuga znači li to da se pred važnu sjednicu Skupštine odbornika Albanaca u subotu izlazi bez zajedničkog stava o spomeniku, Halimi je kratko odgovorio “Da, da. Za sada još nemamo zajednički stav”.

“Bio je ovo sastanak političkih predstavnika Albanaca, koordinacionog tela sa predsednikom Zoranom Stankovićem i sekretara ambasada SAD, Velike Britanije, Evropske unije i OEBS-a”, dodao je on.

Sastanak je u četvrtak održan u uredu Misije OSCE-a u Bujanovcu.

Sastankom je predsjedavao je direktor Koordinacionog tijela Zoran Stanković. Pored Halimija, sastanku su prisustvovali i predsjednici Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, Demokratske unije doline Skender Destani, Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju, Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju i Demokratske partije Nagip Arifi.

Prisustvovali su i predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Galip Bećiri, predsednik Udruženja veterana OVPRM Ramadan Ismaili i predsednik bujanovačkog ogranka Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi.

Na centralnom gradskom trgu u Preševu, 16. novembra 2012. godine, podignut je spomenik poginulim pripadnicima OVPMB-a.

Inicijativu za izgradnju spomenika dalo je Udruženje veterana OVPMB , a otkrivanje je održano povodom obilježavanja stote godišnjice od osnivanja Albanije.

Dačićev stav

Nekoliko dana po otkrivanju, premijer  Srbije Ivica Dačić izjavio je da je “postavljanje spomen ploče pripadnicima nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, u centru Preševa, provokaciju na koju država mora da reaguje”.

Dačić je potom izjavio da će država taj spomenik srušiti do 17. januara, odnosno do naredne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu, ukoliko to do tada ne budu uradili oni koji su ga postavili.

Premijer Srbije izjavio je ranije u četvrtak da rješenje o uklanjanju spomenika u centru Preševa treba da se nađe dijalogom kako bi se izbjegao sukob.

Dačić je istakao da niko ne želi da se zaoštrava situacija u Preševu i da su svi svjesni težine međunacionalnih odnosa.

Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton rekla je da je spomenik u Preševu unutrašnje pitanje Srbije i da vlasti treba da ga riješe u skladu sa zakonom, bez stvaranja dodatnih tenzija.

Poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin smatra da pitanje spomenika u Preševu ne smije biti smetnja za dijalog Beograda i Prištine.

“Nepotrebno je o njemu raspravljati. Treba smiriti tenzije, problem je prenapuhan, treba se baviti važnijim stvarima”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera