Beograd i Priština pregovaraju o prelazima

Uoči četvrtog susreta premijera Srbije i Kosova naredne sedmice u Briselu, prijedloge rješenja tražit će ekspertne grupe obiju strana.

Glavna tema njihovih razgovora, koji su započeli u prijestolnici Evropske unije, jeste carinjenje roba na prelazima.

Kako je iz Brisela izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, nakon što je u Srbiji predstavljena platforma o Kosovu razgovor o tome, izgleda, neće se moći izbjeći ni u srcu Evrope, a već prilikom dolaska delegacija činilo se da sastanak neće proći bez komplikacija.

Bez pregovora o telekomunikacijama

Uoči sastanka, kojim predsjedava visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, predstavnik Srbije Aleksandar Vulin kazao je da beogradska delegacija ne očekuje ništa epohalno.

“Ovo su radne grupe. Njihov zadatak je da daju određena rešenja, predloge”, kazao je on.

Iza zatvorenih vrata u četvrtak i petak na službenom dnevnom redu trebali su biti implementacija dogovora u vezi s prelazima, nazvanog IBM, te energija i telekomunikacije. No, prema riječima šefice prištinskog pregovaračkog tima Edite Tahiri, došlo je do promjene plana.

“Jučer su me iznenada obavijestili iz Evropske unije da je srpska strana otkazala razgovor o telekomunikacijama, jer nisu spremni. Nije to ništa novo, ako smijem reći. U ovim sam procesima već gotovo dvije godine, ali otkazati u posljednji tren nije ozbiljno”, rekla je Tahiri.

Od početka decembra, kako kaže, dogovara se dnevni red za ovaj sastanak, iako ovih dana prašinu u regiji diže i pitanje platforme za Kosovo.

“Na nama je samo da damo odgovarajuće ideje što se platforme tiče. Do sada je svet govorio da Srbija zna što neće, a ne zna što hoće. Evo, sada Srbija zna što hoće. Bilo bi dobro da se o tome izjasnimo”, kazao je Vulin.

Ipak, Vulin, kao glavnu temu naglašava sporazum o integriranom upravljanju prelazima. Za njegovu prištinsku kolegicu Tahiri, tu je od ključne važnosti pitanje carine.

Pitanje carine

“Paralelne strukture postoje i kad su u pitanju carine, tako da ćemo pokrenuti i to pitanje, jer ko god je uključen u trgovinske aktivnosti – a znate da sada imamo trgovinski dogovor između dvije države – mora biti u skladu sa kosovskim zakonom o carinama i, naravno, moraju se plaćati carine i ostale obaveze koje su s tim povezane”, kazala je Tahiri.

No, uprkos željama i očekivanjima obje strane, konačne teme razgovora na sto stavlja Brisel.

“Osim toga, stručnjaci na ovom tehničkom nivou ne mogu sami donijeti zaključke. Da, oni traže i predlažu rješenja. Ali, konačni dogovor moraju postići premijeri – s jedne strane Ivica Dačić i s druge Hashim Thaci – premijeri koji se susreću pod pokroviteljstvom Catherine Ashton, koja, pak, ne komentira regionalna previranja”, rekla je Drlja.

Maja Kocijančič, glasnogovornica Catherine Ashton, kazala je da je stav EU-a jasan.

“Bio je usvojen u zaključcima 11. decembra i on predstavlja onu bazu na kojoj mi radimo u kontekstu dijaloga. Što je još važno za gospođu Ashton je da i jedna i druga strana ostaju angažirane i rade u kontekstu dijaloga”, kazala je ona.

Izvor: Al Jazeera