Opozicija u Srbiji slabi zbog bitke u DS-u

Sjednica Glavnog odbora Demokratske stranke, najjače opozicione partije u Skupštini Srbije, održana u subotu, nije donijela kraj unutarstranačkim previranjima.

Samim tim, do 10. novembra,  kada će na izbornoj skupštini te stranke, kandidati za lidersku poziciju Boris Tadić i Dragan Đilas odmjeravati snage,  parlamentarna opozicija neće moći računati na svog ključnog igrača, smatraju analitičari.

Kako je iz Beograda izvijestila reporterka Al Jazeere Anne-Marie Ćurčić, da ocjene analitičara nisu bez osnova, svjedoči i izjava aktuelnog lidera DS-a Borisa Tadića koji aktivniju ulogu stranke u Parlamentu najavljuje tek nakon izborne skupštine DS-a.

“DS će nakon toga krenuti u izuzetno ozbiljnu opozicionu aktivnost, kritikujući vlast svom snagom gde god je to moguće, bivajući konstruktivna opozicija i podržavajući, da budem potpuno jasan, u onim namerama Vladu da što pre otvorimo pregovore o članstvu u EU, a ako vidimo da nas Vlada, kao što je i krenula, vodi ka udaljavanju od tog datuma, onda ćemo biti izuzetno oštra kritička struktura”, izjavio je Tadić.

Politički analitičar Vladimir Goati procjenjuje da će vladajuća koalicija imati najviše koristi dok se kritička oštrica DS-a bude oštrila.

‘Odriješene ruke vlastima’

“Opozicija je sada zabavljena, što je u politici uvek loš znak, sama sobom. To će biti sve do novembra meseca, dok ne budemo imali jednu stabilizovaniju hijerarhiju, strukturu stranke. Bez toga, bilo koja stranka, nije u stanju da deluje. Mislim da to na neki način označava odrešene ruke vlastima, da prolaze sa minimumom kritike za bilo koji potez”, rekao je Goati.

Iz redova nesuđenog koalicionog partnera DS-a, opozicione Liberalno-demokratske partije, poručuju da kritike neće izostati jer, kako kaže član poslaničke grupe te stranke Zoran Ostojić, opoziciju ne treba posmatrati kao “jedno”.

“Mislim da dolazi vreme kada će mnogo veću odgovornosti i ulogu morati da ima LDP, ne samo zbog odgovornosti DS-a za situaciju u kojoj se trenutno nalazi zemlja, već i zbog njihovih tih unutrašnjih borbi, turbulencija. Za dugo vremena, ono to neće biti u stanju”, rekao je Ostojić.

Kako je izvijestila Ćurčić, prava provjera stanja stvari unutar DS-a, odigrat će se na izbornoj skupštini stranke kada bi njen aktuelni lider i doskorašnji predsjednik Srbije Boris Tadić, mogao postati prvi političar u Srbiji koga je poraz na izborima koštao i čelne funkcije u stranci.

Izvor: Al Jazeera