Počela izborna kampanja u BiH

Sedmog oktobra u Bosni i Hercegovini bit će održani lokalni izbori, koji su pobudili pažnju i zbog dešavanja koja su im prethodila u Srebrenici.

Za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata.

Ovjeren je ukupno 30.351 kandidat – za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata, za odbornike 29.652 i 149 kandidata za garantirana mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima bit će birani članovi 58 skupština opština (SO) u Republici Srpskoj (RS) i 78 općinskih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine. Glasat će se i za Skupštinu Brčko distrikta.

U RS-u će biti birano i pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje).

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je 30. augusta, u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, utvrdila i zaključila Centralni birački spisak sa stanjem na dan 23. augusta 2012. godine.

Rješenje konkretnih problema

Reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić kazao je da sudeći po broju plakata, moglo bi se reći da će u marketinškom smislu kampanja za lokalne izbore u BiH biti znatno skromnija.

Kako je kazao Bobetić, broj kandidata za Darka Brkana iz organizacija Dosta nije iznenađenje. Što više kandidata stranke imaju na listi, to znači i više glasova za njih, a glasova bi na ovim izborima moglo biti mnogo manje.


Adis Arapović o lokalnim izborima

“Ono što je tužno u svemu tome je da je lokalni nivo vlasti možda i najdemokratičniji u Bosni i Hercegovini, budući da su direktno izabrani imenom i prezimenom”, kaže Brkan. “Zato je tužno da izlaznost na lokalnim izborima bude niža nego na opštim, pri čemu ja na ovim izborima zbog trenutne političke situacije u BiH očekujem manju izlaznost nego 2008. godine i to značajno manju.”

Adis Arapović, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa, kazao je za Al Jazeeru da su lokalni izbori najbolja prilika da se nagrade ili kazne oni koji su izabrani prije četiri godine.

Građani ne bi trebali bojkotovati izbore, nego tražiti rješenje konkretnih problema, rekao je on.

Arapović je kazao da analize pokazuju da dominantne političke stranke “pomalo krupnim temama pokušavaju dobiti birače”.

“Birači ne smiju upasti u zamku da ih ponekad ideološka rasprava o političkim subjektima udalji od njihovih lokalnih interesa”, kazao je on.

Finansiranje

Ukupno je upisano 3.144.296 birača i to po kategorijama: redovnih 3.085.546, a za glasanje putem pošte 37.359.

Tu su i lica koja imaju status raseljene osobe, ona koja glasaju u odsustvu – 10.709 birača i oni koji su odlučili da glasaju lično u općini prebivališta iz 1991. godine, a takvih je 10.682 birača.

U CIK-u još nisu u stanju precizirati koliko će koštati izbori. Za sada su za aktivnosti koje provodi CIK u budžetu institucija osigurana sredstva u iznosu od 4,3 miliona KM.

To su sredstva namijenjena za plaćanje štampanja, pakovanja i distribucije glasačkih listića i izbornog materijala, a tu su i sredstva namijenjena za rad Glavnog centra za brojanje, za informativnu kampanju…

Općine/ opštine iz svojih budžeta izdvajaju sredstva za naknade za rad članova biračkih odbora i vjerovatno će imati još nekih troškova za opremanje biračkih mjesta.

Posao štampanja i pakovanja glasačkih listića dobila je firma Atlantik iz Banje Luke. Ona to radi s grupom Firmi.

Bez izuzetaka za Srebrenicu

Zvanično, izborna kampanja počela je u petak, 7. septembra, i u skladu s tim postoje pravila ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, sadržana u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

Na području opštine Srebrenica specifičan je broj birača, koji godinama varira.

Do 3. augusta registrirano je 13.396 birača, rekla je glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

Ona je dodala da su, prema podacima od 6. maja, u birački spisak u ovoj opštini bilo upisana 12.674 birača s pravom glasa.

Prema podacima CIK-a BiH, u opštini Srebrenica na izborima održanim 2002. godine bilo je registrirano 21.375 birača, 2004. godine 20. 615, 2006. godine 12. 219, 2008. godine 15.944, dok je 2010. godine bilo upisano 12.598 birača.

Lokalni izbori u Srebrenici bit će održani po važećim izbornim zakonima, kao i u svim drugim općinama/ opštinama u Bosni i Hercegovini.

Nije napravljen izuzetak u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, kao što je to učinjeno 2008. godine.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO