Virus ʽs Nilaʼ odnio prvu žrtvu u regiji

Groznica Zapadnog Nila, bolest koja do prije dva dana nije bila registrirana u Srbiji, odnijela je prvu žrtvu u toj zemlji.

Riječ je o 60-godišnjoj ženi iz Pančeva, koju je ugrizao komarac i tako joj prenio opasni virus.

Preminula je u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije 13. augusta, a sada je utvrđeno kako je uzrok smrti bila upravo zaraza opasnim virusom, javlja beogradski dnevni list Blic.

Ovom groznicom zaražena je 21 osoba, ali situacija nije alarmantna i nema razloga za paniku, kazala je za Blic zamjenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Olga Dulović.

Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” potvrdio je da je u Srbiji zabilježen prvi smrtni slučaj od ove bolesti, koja je u trenutku kada je Institut poslao saopćenje bila jedna od šestero zaraženih.

U posljednja dva mjeseca groznica Zapadnog Nila potvrđena je kod 21 bolesnika.

Većina je puštena kući, a nekoliko se nalazi na bolničkom liječenju.

Ljekari apeliraju na građane da ne paniče, ali da se jave ljekarima ukoliko ih muči glavobolja, imaju povišenu temperaturu, otekle žlijezde… jer groznica Zapadnog Nila može dovesti i do teške kliničke slike, koja se manifestira kao encefalitis – upala mozga.

Epidemija u SAD-u

Epidemija virusa Zapadnog Nila dosegla je rekord u Americi u posljednjih desetak dana, pa je tako krajem augusta zabilježeno ukupno 1.590 slučajeva zaraze te 66 smrtnih slučajeva, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Radi se o najvećem broju oboljelih i umrlih od ove bolesti otkako je otkrivena prije 13 godina.

Lyle Petersen, direktor Epidemiološkog odjela tog centra, upozorio je kako broj oboljelih i umrlih raste vrlo brzo te kako se očekuje da će se u narednim sedmicama povećati. Najteže je pogođeno područje Teksasa, gdje je broj potvrđenih slučajeva zaraze skočio na 733, dok je broj mrtvih dosegao 31.

Prevencije

– spriječiti ujed komarca
– tokom boravka u prirodi koristiti zaštitu poput specijaliziranih krema na otkrivenim dijelovima tijela
– nositi odjeću koja pokriva noge i ruke
– ne izlagati se komarcima u vrijeme perioda najintenzivnije aktivnosti
– uništavati komarce u zatvorenom i na otvorenom prostoru
– isprazniti vodu iz saksija za cvijeće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki, ukloniti odbačene gume i druge predmete u kojima može da sa nakuplja stajaća voda

Putevi prijenosa

– ubodom zaraženog komarca
– putem transfuzije zaražene krvi
– transplantacijom organa zaraženih osoba
– sa zaražene majke na dijete tokom dojenja

Simptomi bolesti

– groznica
– mučnina
– povraćanje
– malaksalost
– umor bez razloga
– blaga temperatura
– upala mozga

Na intenzivnoj njezi se nalaze dva pacijenta kod kojih je potvrđena bolest i nekoliko za koje se sumnja da su oboljeli.

Od ove bolesti najčešće obolijevaju stariji od 50 godina.

Zaraženi konji u Hrvatskoj

Virus Zapadnog Nila pojavio se i u Hrvatskoj, ali je za sada zabilježeno svega nekoliko slučajeva na životinjama, prvenstveno kopitarima.

Budući da je virus prisutan i u nekim zemljama Balkana, postoji vjerojatnost da se proširi i preko granica Hrvatske.

Ipak, za sada nema opasnosti od epidemije.

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj je virusom zaraženo šest konja.

Svi slučajevi zaraze zabilježeni su u Vukovarsko-srijemskoj županiji, uglavnom uz obalu Dunava.

Konji kod kojih je virus pronađen ne predstavljaju izvor zaraze za ljude, pa čak ni za druge konje, saopćili su iz Ministarstva.

U Crnoj Gori nema oboljelih

U Crnoj Gori nema oboljelih od groznice Zapadnog Nila, tropske bolesti koju prenose komarci, a od koje je u Srbiji jedna osoba umrla, dok je 21 inficirana.

U Institutu za javno zdravlje kažu da ove godine u Crnoj Gori nisu zabilježeni slučajevi obolijevanja od tropskih bolesti koje prenose komarci, kao što je groznica Zapadnog Nila.

Epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje Nebojša Sekulić rekao je crnogorskim medijima da je groznica Zapadnog Nila potencijalno teška bolest.

“Naglašavam potencijalno, jer u 80 posto inficiranih slučajeva bolest prolazi bez simptoma, a kod 20 posto zaraženih osoba sa blagom kliničkom slikom”, pojasnio je on.

Sekulić je istakao da nema mjesta za paniku te da je potrebno samo pripaziti na prostorije u kojima se boravi, kao i na način oblačenja.

U SAD-u, gdje je virus raširen u svim saveznim državama, krajem augusta zabilježeno je blizu 1.600 slučajeva zaraze virusom Zapadnog Nila, od čega je 66 smrtnih slučajeva, što je najveći broj umrlih od 1999. godine, kada je prvi put virus otkriven u ovoj zemlji.

Virus nije registriran u BIH

U Bosni i Hercegovini do sada nije registriran nijedan slučaj zaraženosti groznicom ili virusom Zapadnog Nila, kojeg prenose tigrasti komarci, ali epidemiolozi upozoravaju da treba biti na oprezu i savjetuju građane da se obrate ljekaru čim primijete neke od simptoma ovog potencijalno opasnog virusa.

Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, rekla je da na prostoru Federacije do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraženosti virusom Zapadnog Nila, ali da treba biti na oprezu.


Enrih Merdić o virusu Zapadnog Nila u regiji

“Za europski region je niska razina opasnosti. Međutim, ne možemo isključiti širenje komaraca”, kazala je ona i dodala da su ptice “rezervoar”, te da komarci ujedom zaraženih ptica prenose virus.

Ona je rekla da se savjetuje izbjegavanje izloženosti komarcima koliko je to god moguće.

“Treba nastojati reducirati staništa komaraca, te vršiti nadzor i praćenje ove pojave u javnozdravstvenom te veterinarskom sektoru”, Kazala je Ravlija i napomenula da zaraženi komarac i nakon ujeda ne mora izazvati oboljenje.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) rekli su da u RS-u nema prijavljenih, oboljelih, niti sumnjivih slučajeva oboljelih od ove bolesti.

“Ukoliko osobe primijete neke od simptoma, neophodno je da se jave svom ljekaru, koji će izvršiti pregled i uraditi neophodna ispitivanja”, rekli su u ovom institutu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO