Srbiji prijeti rizik od toplinskih udara


View Larger Map

Evropska agencija za okoliš (EEA) objavila je kartu rizika od toplinskih udara u evropskim gradovima kroz narednih šest decenija, na bazi vjerovatnih globalnih trendova zagrijavanja.

Prema ovoj karti, toplinskim udarima najviše će biti izloženi južni dijelovi Španije i Francuske, Italija, Grčka, Srbija i zapadni dio Turske.

Spomenutom mapom obuhvaćeno je razdoblje od 2071. do 2100. godine u 500 evropskih gradova.

Uzet je u obzir rizik od tzv. urbanih otoka vrućine, odnosno topline koju akumuliraju ceste i betonske strukture, kao i ublažavajući efekt zelenih površina.

Vjerojatno je da će u tim dijelovima Evrope biti registrirano više od 50 dana godišnje s temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa tokom dana i ne manje od 20 stepeni tokom noći.

Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora neće biti u tolikoj mjeri izložene toplinskim udarima.

Međutim, istočna Slavonija, sjeverna Bosna i Srbija označene su ljubičastom bojom, tako da bi na tom dijelu mogli biti česti udari vrućine i natprosječne temperature.

Najmanje vrućih dana imat će Velika Britanija, Skandinavija i južni dio Baltika.

U Austriji, Švicarskoj i zemljama sjeverne Evrope dana s tropskim vrućinama uopće neće biti.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon velikih hladnoća uslijedilo je zatopljenje. Takve nagle promjene obično izazivaju zdravstvene reakcije. U Sarajevu neurolozi već imaju više intervencija. „Velike temperaturne razlike signal su i liječnicima. Na Klinici za neurologiju već bilježe povećan broj intervencija, očekuju ih i sljedećih nekoliko dana“, kaže naš novinar Ivan Pavković. S druge strane, oni koji su se nadali […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO