EK podržava Makedoniju na evropskom putu

Makedonija na svom evropskom putu mora riješiti otvorena pitanja, poručio je Van Rompuy (AFP)

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy je nakon razgovora sa makedonskim predsjednikom Đorđom Ivanovim u Briselu izjavio da je potrebno riješiti problem imena sa Grčkom kako bi se postigao daljnji napredak.

Sagovornici su diskutirali evropsku perspektivu Makedonije, koja ima status kandidata od 2005. godine.

“Složili smo se da je važno zadržati fokus na evropskom putu, te ispuniti nove uslove za dijalog o pristupanju sa Evropskom komisijom“, kazao je Van Rompuy.

“Iako pozdravljamo provođenje važnih reformi, podupirem daljnje napore, posebno po pitanju slobode govora, izbornih reformi te međuetničkih odnosa. Lokalna stabilnost i pomirenje su od najveće važnosti za Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, kao i za ostatak regije. Zbog toga EU vrši pritisak da se implementira Ohridski sporazum iz 2001. godine. EU u potpunosti podržava ovaj Sporazum, koji je osnovni faktor za postizanje demokratije i vladavine zakona”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća nakon sastanka sa Ivanovim.

Problem imena

Problem imena sa Grčkom je, također, spomenut na sastanku, te je naglašeno da su dobri susjedski odnosi bitni za dijalog o pristupanju. “Potičem obje zemlje da razgovorom dođu do rješenja koje je prihvatljivo za ove dvije strane”, naglasio je Van Rompuy.

“Evropska unija je u potpunosti posvećena evropskoj budućnosti Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i ja pozdravljam podršku javnosti za ulazak u EU. Ubijeđen sam da je moguće ispuniti zacrtane ciljeve, kada budu riješeni zaostali problemi”, kazao je Van Rompuy, dodavši da je Evropska unija spremna pomoći.

Makedonski predsjednik Ivanov je rekao da su jedna od tema razgovora bili njegovi sastanci sa zvaničnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Ivanov je naglasio kako Makedonija očekuje da dosadašnji uspjesi budu spomenuti u oktobarskom izvještaju Evropske komisije o napretku. On je dodao kako se nada da će Makedonija do kraja godine dobiti datum o početku pregovora o ulasku u EU, čime bi bila poslana jasna poruka svim zemljama u regiji, koje imaju isti cilj kao i njegova zemlja.

Izvor: Agencije