Brisel demantira Schulzove izjave

Poruka predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza od utorka da je uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju priznanje Kosova izazvala je demant u samom Briselu.

Kako je iz Beograda izvijestio novinar Al Jazeere Nebojša Grabež, u prijestolnici Srbije ponavljaju kako ta država ni pod kakvim uslovima neće priznati Kosovo.

Novinarka Al Jazeere Katarina Drlja je u javljanju iz Brisela rekla da iz Schulzovog ureda tvrde kako on stoji pri rečenom, te da je ono što je rekao očigledno.

Sa druge strane, zastupnici u Evropskom parlamentu tvrde da ovo nije službeni stav Parlamenta, već se radi samo o izjavi prvog među jednakim, izvijestila je Drlja. Mnogi kažu da se zastupnici i ne bave tim pitanjem. 

Nadalje, rečeno je kako je službeni stav da napredak Srbije zavisi od napretka u odnosima Prištine i Beograda, odnosno da priznanje Kosova od strane Srbije nije uslov.

Drlja je kazala da službeni Brisel ne želi izlaziti sa preoštrom retorikom, ali se podrazumijeva da je uslov za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji priznanje Kosova.

Kako je izvijestio Grabež, iako je  premijer Srbije Ivica Dačić došao u sjedište Evropske unije sa jasno artikuliranim državnim stavom, došao je u poziciju da demantira ono što mu je, navodno, predočeno u Briselu, a o čemu se već duže spekulira u javnosti, da je uslov za konačan ulazak u EU priznanje Kosova. Dačić kaže da je Schulzova izjava pogrešno protumačena.

Tabla sa ciljem

Dačić je evropskim zvaničnicima poručio da Srbija ostaje na evropskom putu, da je spremna da nastavi dijalog Beograda i Prištine i da primijeni postignute dogovore, ali i zatražio da se “ne pomera tabla sa ciljem”, odnosno da se ne iznose novi ili proširuju postojeći uslovi. 


Katarina Drlja uživo iz Brisela

Tvrdnju premijera Srbije potkrijepio je i evropski komesar za proširenje Štefan Fule, koji kaže da je uslov normalizacija odnosa sa Kosovom, a ne priznavanje. To potvrđuje i Borko Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Beograda. On kaže da niko od njega tokom pregovaračkog procesa nije tražio priznavanje Kosova.

“Nikada! I to mogu da kažem potpuno otvoreno. Imali smo, kao što znate, jako puno susreta sa zvaničnicima EU-a u pregovaračkom procesu i niko nikada tako nešto nije rekao”, kazao je Stefanović.

Stefanović očekuje da će nove vlasti uspješno nastaviti pregovarački proces sa Prištinom, za što će, kako kaže, biti potrebni teški i nepopularni koraci, ali u skladu sa realnošću.

Stefanović je dodao: “Mi nećemo priznati nezavisnost Kosova i trudićemo se da taj nedostatak priznanja bude implicitan, ne samo eksplicitan, gde god je to moguće, a da ne ugrozi prava građana koji žive na Kosovu. Bilo Srba, bilo Albanaca.”

Prejudiciranje statusa

Izjava predsjednika Evropskog parlameta, prema ocjeni Aleksandre Joksimović iz Centra za spoljnu politiku, ne doprinosi relaksaciji odnosa između Beograda i Prištine. Ona kaže da je mnogo važnije obratiti pažnju na ono što poručuju predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, visoka predstavnica Catherine Ashton i Fule.

“Svako prejudiciranje statusa u ovom trenutku je preuranjeno, naročito imajući u vidu da Srbija ne može očekivati okončanje procesa evropskih integracija u sledećih gotovo desetak godina”, kazala je Joksimović.

“Postoji oko jedne stvari nesumnjivi konsenzus među svim strankama u Srbiji, a to je da je priznavanje Kosova apsolutno neprihvatljivo. To je u ovom trenutku linija koju ova vlast ne može preći.”

Još nije jasna kada bi dijalog Beograda i Prištine mogao biti nastavljen, ali će sigurno biti tema razgovora Ashton i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Poruka predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza da je uvjet za ulazak Srbije u Evropsku uniju priznanje Kosova, izazvala je odmah u utorak demanti u samom Briselu. Iz Beograda ponavljaju kako Srbija ni pod kakavim uvjetima neće priznati Kosovo. Prilog Nebojše Grabeža.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO