Milanović za sporazum o granicama s BiH

Milanović smatra da treba ratificirati sporazume koje su potpisali legitimni predstavnici država (Anadolija)

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je da će Vlada na čijem je čelu u “brzom i razumnom vremenu” uputiti u saborsku proceduru sporazum o granicama Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji već 13 godina čeka ratifikaciju.

Prema sporazumu, koji su potpisali bivši predsjednici Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, BiH bi dobila otoke Veliki i Mali Školj, te vrh poluotoka Klek.

“To je u hrvatskom interesu, kao i Pelješki most i Zrinski grad, te poruka nekim drugim državama u Evropskoj uniji, susjednim državama, da ono što je potpisano od strane legitimnih, legalnih predstavnika države, trebaju ratificirati. U protivnom, nisi ozbiljan, nisi dobronamjeran, dovodiš drugu stranu u zabludu itd. Dosta je više te uličarske politike”, rekao je Milanović za Hrvatski radio.

Komentirajući Milanovićeve izjave, hrvatski predsjednik Ivo Josipović je poručio da ratifikacija predstavlja samo jedno od mogućih rješenja spora.

“Ja sam upozorio, s obzirom na to da je riječ o osjetljivom pitanju, važno je da Vlada građanima objasni zašto se i pod kojim uvjetima ide u ratifikaciju, što znači ratifikacija s obzirom na ‘Badinterove granice’ i da građanima bude jasno zašto je za Hrvatsku taj sporazum dobar. Taj je sporazum jedno dostupno rješenje”, rekao je hrvatski predsjednik novinarima.

Izvori: Al Jazeera i agencije