Hadžić: Ozbiljan pristup hrvatske Vlade

Hadžić: Za nas je prihvatljivo samo da su oba otočića bosanskohercegovačka, kao i vrh poluotoka Klek (Pixsell)

Najava hrvatskog premijera Zorana Milanovića kako će sporazum o granici s Bosnom i Hercegovinom kojeg su 1999. godine potpisali tadašnji predsjednici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, uskoro biti upućen u saborsku proceduru radi ratifikacije, dokaz je da Vlada Hrvatske vrlo ozbiljno pristupa pitanju definiranja državne granice, ocijenio je ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić.

U izjavi koju u utorak prenosi sarajevski Dnevni avaz Hadžić je kazao kako ne vidi da iz ovoga može nastati bilo kakav problem, posebno zbog opredjeljenja za gradnju dobrosusjedskih odnosa, kao i zbog činjenice da je to prioritet.

“Što se nas [Bosne i Hercegovine] tiče, mi svoje znamo. Za nas je prihvatljivo samo da su oba otočića, Mali i Veliki Školj, bosanskohercegovačka, kao i vrh poluotoka Klek”, kazao je Hadžić.

‘Unutarnja rasprava’

Komentirajući spor u vezi sa sporazumom o granici koji se javljaju unutar Hrvatske, Hadžić je rekao kako to nema utjecaja na politiku Bosne i Hercegovine.

“Sve ono što je unutarnja rasprava u Hrvatskoj ne odražava se na stanje u Bosni i Hercegovini, niti nas zanima”, kazao je bh. ministar prometa i komunikacija.

Milanović je izjavio u ponedjeljak za Hrvatski radio da će njegova Vlada “u brzom i razumnom vremenu” u saborsku proceduru uputiti granični sporazum s Bosnom i Hercegovinom, koji su 1999. potpisali Izetbegović i Tuđman, a prema kojem Bosni i Hercegovini pripadaju Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek.

“To je u hrvatskom interesu, kao i Pelješki most, kao i Zrinski grad, kao i poruka nekim drugim državama u Evropskoj uniji (EU), susjednim državama, da ono što je potpisano od strane legitimnih, legalnih zastupnika države trebaju ratificirati. U protivnom, nisi ozbiljan, nisi dobronamjeran, dovodiš drugu stranu u zabludu… Dosta je više te uličarske politike”, rekao je Milanović.

Objasnio je da Hrvatska ima samo dvije mogućnosti – ratificirati sporazum ili ići ispočetka.

“U ovoj zemlji ima jedan broj ljudi koji naprosto žele cijelo vrijeme sukob niskog intenziteta. Oni žive od toga. Bez konflikta oni ne postoje”, istakao je.

‘Jedno od rješenja’

Komentirajući ovaj istup, hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je ratifikacija sporazuma “jedno od mogućih rješenja”.

On smatra da je riječ o osjetljivom pitanju, koje treba dobro objasniti hrvatskim građanima.

“Ja sam upozorio, s obzirom na to da je riječ o osjetljivom pitanju, važno je da Vlada građanima objasni zašto se i pod kojim uvjetima ide u ratifikaciju, što znači ratifikacija s obzirom na ‘Badinterove granice’ i da građanima bude jasno zašto je za Hrvatsku taj sporazum dobar. Taj je sporazum jedno dostupno rješenje. Moramo govoriti o dostupim rješenjima. Rješenja koja bismo možda željeli a nisu dostupna ne treba ni uzimati u razmatranje. Prema tome, to je jedno od mogućih rješenja”, kazao je Josipović.

Izvor: Agencije