EU traži od Srbije priznanje Kosova

Evropska unija kao cjelina traži od Srbije da prizna Kosovo, prenio je srbijanskom premijeru Ivici Dačiću predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schultz.

Šef Vlade Srbije u utorak i srijedu će u Briselu imati niz susreta sa evropskim zvaničnicima.

Činilo se kao da je dobro raspoloženje vladalo tokom posjete premijera Srbije institucijama EU-a. Raspored je u utorak bio prilično gust za novog predsjednika srbijanske Vlade i šefa diplomatije Ivana Mrkića.

Osmjeh s Dačićevog lica nije silazio ni nakon izjave Schulza „miran i održiv odnos dvije države je naš cilj“.

„To dostići je veoma teško za sada, ali nije nemoguće. Evropska Unija, Herman van Rompuy zna to jako dobro, ima svoje unutrašnje probleme. Ne priznaju sve naše članice Kosovo, ali EU kao cjelina traži od Srbije da prizna Kosovo“, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta.

Kosovo se i u ovom susretu zvaničnika Srbije i EU-a nametnulo kao tema broj jedan. Dačiću je još jednom pojašnjeno da se ključ ka eurointegracijama Srbije nalazi na Kosovu.

„Vidljivo i održivo poboljšanje ostaje ključni zahtjev za početak pristupnih pregovora. Drago mi je da je srbijanska Vlada donijela odluku koja dozvoljava sveobuhvatnu saradnju u regiji“, kazao je predsjednik Vijeća Evrope Herman Van Rompuy.

„No, posao se ne završava ovdje. Svi prethodni dogovori iz dijaloga moraju biti implementirani, naročito dogovor o prijelazima.“

Premijerska molba

Već postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine bit će provedeni, obećava premijer Srbije i najavljuje nastavak dijaloga.

No i sam je iznio jednu molbu pred svoje domaćine.

„Ono što mi molimo naše partnere iz Evropske unije, to je da ne pomeramo tablu na kojoj piše cilj. Odnosno da nema dodatnih uslova i proširivanja zahteva koji su postavljeni u decembru prošle godine“, kazao je Dačić.

Kako će dijalog biti nastavljen i hoće li u njemu posredovati visoka predstavnica Unije za vanjsku politiku Catherine Ashton, Dačić nije precizirao.

On najavljuje da bi se više moglo znati nakon sastanka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Ashton u sjedištu UN-a u New Yorku.

Dačić i ministar vanjskih poslova razgovarat će i s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Ashton i komesarom EU-a za proširenje Štefanom Fulleom.

Izvor: Al Jazeera i agencije