BiH: Političke podjele u borbi protiv požara

Borba vatrogasaca i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) sa požarima je nastavljena u utorak, a u večernjim satima najteže je u okolini Nevesinja.

Vatrogasci u istočnoj Hercegovini očekuju da bi do večernjih sati u utorak helikopter OSBIH, koji djeluje u okolini Trebinja, trebao definitivno ugasiti požar koji bjesni na tom području. Stanje na terenu je zadovoljavajuće, a vatrogasci su uspjeli odbraniti kuće, izvijestio je sa područja Popovog polja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Gagić je kazao da civilna zaštita susjednog Nevesinja već danima traži djelovanje helikoptera i u toj opštini, gdje je aktivno pet požara, u kojima gori kvalitetna borova i jelova šuma.

Kako je kazao Gagić, ako helikopter ne bude angažiran u Nevesinju, bit će ugrožena i tri sela.

Stanje prirodne nesreće

Ranije su požari kod Konjica, Boračkog jezera i Jablanice stavljeni pod kontrolu zajedničkom akcijom helikoptera Turske i OSBIH.

“U Konjicu i Jablanici situacija je znatno bolja, iako vatrogascima pravi probleme krak požara prema planini Prenj”, izvijestio je Gagić.

Kod Mostara je u utorak izbilo šest novih požara, u kojima gore nisko rastinje i trava.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona proglasila je stanje prirodne i druge nesreće, a isto su učinile lokalne vlasti u Čapljini, Čitluku, Konjicu i Jablanici.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je kako će se Vlada tog bh. entiteta na sjednici koja će se održati u srijedu i službeno informirati o stanju na terenu. On je kazao da je potrebno da se steknu formalno-pravni uslovi kako bi federalna Vlada mogla intervenirati i eventualno proglasiti vanredno stanje.


Požar ugrozio šire područje Trebinja

Upitan da li je potrebnije biti informiran ili djelovati, Nikšić je kazao da je “vrlo bitno spašavati ono što se da spasiti”.

“Imali smo nekoliko vrlo bitnih intervencija, od osiguravanja vazdušne pomoći, osiguravanja goriva za te letjelice…”

Pitanje odgovornosti

“Mi smo donijeli zaključke na Vladi Federacije koje ne treba politizirati. Mi smo spremni da zajedno sa Vladom Republike Srpske i Vijećem ministara damo resurse za kupovinu kanadera. Onda dolazimo u situaciju da se, čim se spomene država BiH, u RS-u izjavljuje ‘mi ćemo sa Crnom Gorom kupiti kanadere'”, kazao je Nikšić.

“Ovdje je očigledno vrlo bitno da, kad se izvučemo iz ove situacije, uspostavimo sistem koji je potreban.”

Upitan ko će snositi odgovornost za nespremnost tokom požara, Nikšić je kazao da se “ne treba zalijetati s pričom o nečijoj odgovornosti”.

“Moram reći da se preventivnim djelovanjem i boljom opremom puno ovih stvari moglo na vrijeme spriječiti. Moram reći i ovo: federalna Vlada je razmatrala ove potrebe prije požara, pokrenuila inicijativu prema Vijeću Ministara da spoji interese Federacije i RS-a i da na nivou države nabavimo kanadere”, rekao je Nikšić.

On je dodao i to da je je na sastanku ministara iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske održanom u Banja Luci bilo riječi o zajedničkoj kupovini letjelica za gašenje požara, koje bi bile stacionirane u Hrvatskoj i Crnoj Gori i korištene po potrebi širom regije.

Izvor: Al Jazeera