Užarena izborna kampanja u Crnoj Gori

Odlukom da Ðukanović bude nosilac izborne liste otvoraju se vrata mogućnosti njegovog povratka na neku državnu funkciju (EPA)

Do održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ostale su još dvije sedmice, izborna kampanja se maksimalno zahuktala, a glavni akteri izborne utakmice ne biraju načina da zadrže dosadašnje i privuku nove birače.

Glavni igrači izborne utakmice, nakon kampanje preko bilborda i društvenih mreža, prešli su u novi fazu na svakodnevne stranačke skupove na terenu, ali i na agitovanja od vrata do vrata. 

Peta brzina

Partijske mašinerije zadužene za privlačenje glasača ubačene su u petu brzinu, a stranački aktivisti ne prepuštaju priliku da obiđu nijednog birača bilo da je u nekom zabačenom crnogorskom selu, ili stanovnik najužeg centra Podgorice. 

Da je izborna kampanja uhvatila maha potvrđuje i činjenica da su gotovo svi bilbordi diljem Crne Gore zauzeti izbornim sloganima, na elektonskim medijima stalno se vrte spotovi, a od predizbornih parola nisu pošteđene ni fasade zgrada, kao ni zaštitni zidovi pored glavnih saobraćajnica. 

Pojačavanje izborne groznice registrovali su i posmatrači OEBS-a, koji su konstatovali da su u izbornoj kampanji počeli da se javljaju i negativnim tonovi, kao i da su aktivirani oštri međusobni napadi političkih protivnika.

Misija OEBS-a za posmatranje izbora ukazala je na primjedbe opozicionih partija zbog navodnih neregularnosti biračkog spiska, ali i na garancije nadležnih državnih organa na tih nepravilnosti nema ili su prisutne u zanemarivom broju. 

Stranke manjinskih naroda nastupaju samostalno na izborima, jer im na ruku ide novi izborni zakon.

Posmatrači OEBS-a navode da su medijske slobode u Crnoj Gori ograničene političkim pritiskom vlasti i raznih partija, niskom demokratskom sviješću građana, ali i lošom ekonomskom situacijom u medijskim kućama i niskim platama novinara. 

Na izborima 14. oktobra učestvovaće 13 političkih subjekata – sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana. 

Dosadašnja vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije pojačana je Liberalnom partijom i na izborima nastupa pod nazivom “Evropska Crna Gora”. Nosilac izborne liste te koalicije je lider DPS-a Milo Ðukanović, a njen izborni slogan je “Naprijed Crna Goro”. 

Odlukom da Ðukanović bude nosilac izborne liste otvoraju se vrata mogućnosti njegovog povratka na neku državnu funkciju u slučaju pobjede na parlamentarnim izborima. 

Dvije kolone

Ðukanović u izbornoj kampanji ponavlja uvjerenje u pobjedu sadašnje vladajuće koalicije. On je kazao da će Crna Gora, ukoliko ova vlast zadrži tu poziciju, u naredne četiri godine postati članica NATO-a i preći posljednje dionice puta ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. 

Glavni izazivači vladajućoj koaliciji su Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP). 

Demokratski front predvodi bivši diplomata Miodrag Lekić, a okosnicu tog opozicionog saveza čine Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Pokret za promjene Nebojše Medojevića, kao i dio SNP-a predvođen Milanom Kneževićem i Predragom Bulatovićem. 

DF u izbornoj kampanji nudi radikalan otklon od dosadašnjeg načina vlasti, kao i dosljednu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Nećemo revanšizam, ni revoluciju. Bićemo radikalni u borbi protiv korupcije, kriminala i dekriminalizacije u društvu, ali poštujući zakonske norme i Ustav. Nema nulte tačke istorije koja počinje od nas”, poručio je Lekić. 

On je rekao da je DF prethodnih dana postao centar svih mogućih napada. 

“S jedne strane, napada nas predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Ðukanović, koji nas optužuje za velikosrpki nacionalizam, a s druge strane, napadaju nas iz jednog srpskog bloka da smo izdali srpske interese”, naveo je Lekić.

Da je izborna kampanja uhvatila maha potvrđuje i činjenica da su gotovo svi bilbordi diljem Crne Gore zauzeti izbornim sloganima, na elektonskim medijima stalno se vrte spotovi, a od predizbornih parola nisu pošteđene ni fasade zgrada, kao ni zaštitni zidovi pored glavnih saobraćajnica. 

DF se opredijelio za tri glavna izborna slogana “Crna Gora svih nas”, “Budućnost za sve” i “Sad je čas”. 

Do sada najjača opoziciona stranka – SNP, čiji je lider Srđan Milić, u izbornu trku ušla je oslabljena unutrašnjim potresima, nakon odluke o samostalnom učešću na parlamentarnim izborima, nakon čega je dio stranke, predvođen Kneževićem i Bulatovićem, pristupio DF-u. 

Iz te stranke je poručeno da će SNP, nakon izbora, biti stub nove vlade, kao i da u budućoj izvršnoj vlasti ne treba da bude mjesta za sadašnje članice vladajuće koalicije. 

Izborni slogan SNP-a je “I riječ i djelo”. 

Svoju šansu na izborima traži i novoformirana “Pozitivna Crna Gora”, koju predvodi Darko Pajović, a ta stranka biračima se predstavlja sloganima “Vrijeme je za nove ljude” i “Samo pozitivno”. 

Parlamentarni status pokušavaju da obezbijede i dvije koalicije srpskih stranaka Srpska sloga i Srpski nacionali savez, ali su im šanse umanjenje, jer nastupaju u dvije kolone – međusobno posvađane. 

Te dvije koalicije, do sada, nisu praktikovale ni veće predizborne skupove, već su se dominantno opredijelile na saopštenja u javnim glasilima. 

Totalni autsajder na izborima je koalicija Zajedno, koju čine Stranka penzionera i invalida i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, koja je gotovo neprimjetna u izbornoj kampanji. 

Stranke manjinskih naroda nastupaju samostalno na izborima, jer im na ruku ide novi izborni zakon. 

Izborne liste su predali Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, dok će Albanci nastupiti u čak četiri kolone – Demokratska unija Albanaca, grupa građana Albanska omladinska alijansa, Koalicija Za jedinstvo i Albanska koalicija Demokratski savez, Demokratska partija i Albanska alternative. 

Pravo glasa

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 14. oktobar. Ti izbori biće deveti od uvođenja višepartijskog sistema, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine. 

Na izborima će učestvovati 13 političkih subjekata – sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana, koji će se boriti za 81 poslaničko mjesto u parlamentu. 

Pravo glasa na izborima imaće oko 512.000 građana Crne Gore, a konačan birački spisak Državna izborna komisija objaviće 3. oktobra.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO