Hrvatska nastavlja reformu pravosuđa

Fuele: Pravosuđe koje dobro funkcionira ključno je da bi Hrvatska primjenjivala evropsku pravnu stečevinu i podržavala prava svojih građana (AFP)

Evropska komisija (EK) pozdravlja odlučnost Hrvatske da nastavi reforme u pravosuđu i ispuni obaveze koje je preuzela tokom pristupnog pregovora, istaknuo je u saopćenju evropski komesar za proširenje Stefan Fuelle nakon sastanka sa hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem.

Komesar je pozdravio odlučnost ministra za nastavak reformi u pravosuđu i zadržavanje pažnje na obavezama koje su preuzete tokom pristupnih pregovora.

Naglasio je da je pravosuđe koje dobro funkcionira ključno da bi Hrvatska primjenjivala evropsku pravnu stečevinu i podržavala prava svojih građana.

Hrvatski ministar je predstavio svoje planove za povećenje efikasnosti hrvatskog pravosuđa.

Također su razgovarali o pitanju neovisnosti sudija i borbi protiv korupcije, kaže se u saopćenju.

Strukturne promjene

Fuelle i Miljenić složili su se da je, u trenutku kada je ostalo manje od devet mjeseci do trenutka kada bi se Hrvatska trebala pridružiti Evropskoj uniji (EU), važno zadržati pažnju na preostalim zadacima radi uspješnog i dobro pripremljenog pristupanja, dodaje se u sapopćenju.

Miljenić je nakon razgovora izjavio novinarima da je upoznao komesara sa „strukturnim promjenama na kojima se radi”.

“Nas muči to što nam sudski postupci predugo traju i danas smo govorili o nizu zakona i zakonskih izmjena i mjera koje poduzimamo kako bi se ti postupci skratili”, rekao je Miljenić.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske priprema niz strukturnih promjena koje bi mogle znatno utjecati na dužinu postupka, poput zakona o parničnom postupku, prekršajnom zakonu, sistemu ovrhe…

Ministar je najavio da će neki od tih zakona vrlo brzo biti predočeni, a neki do kraja godine.

Izvor: Agencije