HDZ-ov Sud časti odlučuje o statusu Kosor

Karamarko: Pitanje o izbacivanju Kosor iz stranke "preuranjeno" (Pixsell)
Karamarko: Pitanje o izbacivanju Kosor iz stranke "preuranjeno" (Pixsell)

O statusu Jadranke Kosor u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) odlučivat će Visoki sud časti te stranke, izjavio je u utorak glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, istakavši kako bivša predsjednica stranke svojim javnim istupima šteti HDZ-u.

“O njezinom konkretnom statusu odlučivat će nadležna tijela stranke, odnosno Visoki sud časti. Ja ne mogu prejudicirati nikakva rješenja”, kazao je Brkić novinarima u Hrvatskom aaboru.

Kosor neće istupiti iz HDZ-a

HDZ-ova saborska zastupnica i bivša predsjednica te stranke Jadranka Kosor izjavila je da, unatoč pritiscima i podmetanjima, nikada neće izaći iz stranke.

“Vjerojatno se radi o svojevrsnoj pripremi terena. Ja to zovem topničkom paljbom, ona je počela davno”, izjavila je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru, upitana smatra li da vodstvo HDZ-a priprema njezino isključenje iz stranke.

Naglasila je kako “topničkom paljbom” smatra plasiranje u medije informacija da je za put u Rim, na poziv Evropske narodne stranke, od stranke tražila da joj plati luksuzni hotelski smještaj i prijevoz avionom.

Klasičnim podmetanjem nazvala je i izjave nekih stranačkih kolega da je za nakit trošila stranačke novce.

“Da, dobila sam jedan broš od HDZ-a za završetak pregovora, jako sam ponosna na to i s ponosom ću ga nositi i dalje. Neću ga vratiti, jer ovi koji danas traže da ga vratim nisu mi ga ni poklanjali”, kazala je Kosor, naglasivši da je kao predsjednica HDZ-a nastojala živjeti skromno, te da je racionalizirala poslovanje stranke.

Medijske pripreme za njezino isključenje smatra vrlo lošima za HDZ, kao i, kako je kazala, poruke da šuti i ne komentira političke događaje. “Budući da sam imala odgovornost za stranku i da sam članica HDZ-a, mislim da mogu na pristojan način i dalje o tome govoriti”, rekla je.

Istakla je da se u politici nije obogatila, da je svojim životom dokazala kako se od plate visokog državnog dužnosnika ne može obogatiti.

Upitana komunicira li s njezinim nasljednikom na čelu HDZ-a Karamarkom, Kosor je odgovorila: “Ne, katkada se vidimo u Saboru.”

Naglasio je kako se u ovom trenutku ne vode nikakvi postupci, “niti bilo kakve priče i prijetnje da bi se nekoga izbacilo iz stranke”.

Potvrdno je odgovorio na pitanje pravi li Kosor svojim izjavama štetu HDZ-u.

Brkić je istakao da bi svi u HDZ-u trebali krenuti od sebe i svojim načinom rada i djelovanja pridonositi boljitku stranke.

Naglasio je kako se između Predsjedništva HDZ-a i Kosor ne događa ništa te da očito neki članovi stranke ne mogu shvatiti da su u HDZ-u nastupili neki novi procesi, “da su karte podijeljene malo drukčije nego što bi oni to htjeli”.

Isključenje stvar stranke

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da je isključivanje nekoga iz HDZ-a, pa tako i Kosor, stvar stranačkog statuta, a ne njega lično.

“Ne izbacujem nikoga iz stranke. Ako netko izađe ili bude isključen iz stranke – to je stvar našega statuta, posljedica činjenja ili nečinjenja nečega što se protivi politici stranke. Razlog može biti rad na štetu stranke”, izjavio je Karamarko novinarima u Saboru, upitan hoće li izbaciti Kosor iz HDZ-a, te dodao da je takvo pitanje “preuranjeno”.

“Ako će gospođa Kosor ili bilo koji drugi član HDZ-a raditi protiv interesa stranke, davati izjave koje su protivne politici HDZ-a i nekim temeljnim stavovima, naravno da će statut morati odraditi svoj dio posla”, kazao je Karamarko.

“Ne možemo danas nas petoro nastupati i imati diferentne stavove o nekim temeljnim pitanjima koji su aktualni poput pitanja ratifikacije”, rekao je Karamarko i naveo da će se HDZ oštro protiviti ratifikaciji [sporazuma Tuđman-Izetbegović o granicama Hrvatske i BiH] “dok gospođa Kosor daje neke diferentne izjave, koliko sam razumio. Nadam se da sam krivo shvatio.”

Konsultirati statut

Na pitanje novinara kako će glasati dođe li s terena inicijativa da se Kosor izbaci iz stranke, Karamarko je ponovio: “Bitno je što će o svemu tome reći statut. Bitno je da li će Kosor i dalje nastupati bez koordinacije sa strankom i da li će izražavati stavove suprotne našima. Ima puno toga ‘ako’.”

Novinari su pitali i to da li je Kosor u prekršaju, prema Statutu HDZ-a. Karamarko je odgovorio da nije gledao Statut da bi proučavao je li u prekršaju ili ne i da će to uraditi oni kojima je to posao.

Na pitanje je li nakon svega što je izgovoreno moguće da Kosor funkcionira s ostatkom stranke, Karamarko je odgovorio da to pitanje treba postaviti Kosor.

“Mi ćemo se držati statuta. Kosor je saborski zastupnik i član HDZ-a i, naravno, još ima takav tretman”, zaključio je Karamarko.

Izvor: Agencije


Povezane

Mjesec dana nakon što je za novog predsjednika izabran Tomislav Karamarko, Hrvatska demokratska zajednica obilježila je 23. godišnjicu postojanja. Međutim, okretanje nove stranice u stranačkoj historiji ipak je ostalo u sjenci nedavnih unutarstranačkih obračuna. Na nedjeljnoj svečanoj akademiji nije bilo bivše predsjednice stranke Jadranke Kosor, koja je prije dva dana uz Vladimira Šeksa smijenjena s […]

Bivši šef obavještajnih službi i ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko – novi je predsjednik najjače hrvatske opozicione stranke HDZ-a. U  dugoj političkoj borbi, u drugom krugu – pobijedio je široj javnosti nepoznatog lijekara protiv-kandidata Milana Kujundžića, sa 111 glasova razlike. Poražena dotadašnja predsjednica stranke Jadranka Kosor otišla je prije kraja izbornog sabora.  Novi predsjednik HDZ-a […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO