Protest u Novom Pazaru zbog spornog videa

U Novom Pazaru je održan protest povodom objavljivanja videa “Nevinost muslimana”, kojim se vrijeđa poslanik Muhammed.

Protestna šetnja, koju su organizirali navijači nogometnog kluba Novi Pazar Torcida Sandžak, protekla je bez incidenata. 

Šetnja glavnim ulicama Novog Pazara, koja je počela nakon centralne molitve, džume, okončana je skupom na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi.

Učesnici protesta nosili su zastave Turske i transparent na kojem je pisalo “Poslanik u mom srcu” te uzvikivali parole “Allah je najveći” i “U boj za Sandžak tvoj”.

Važnost dostojanstva

Organizatori skupa poručili su okupljenima da ovaj protest nema političku pozadinu i da su protiv bilo kakvog nasilja.

Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i politički analitičar, kazao je za Al Jazeeru da muslimani trebaju ostati dostojanstveni.
“Mislim da smo naučili da to [demonstracije] samo ide na ruku provokatorima”, rekao je on.

Govoreći o islamskih zajednicama na Balkanu, Alibašić je kazao da postoje brojni načini iskazivanja nezadovoljstva zbog emitiranja uvredljivog videa.

“Načina je mnogo. Od saopćenja Rijaseta, do drugih legitimnih načina da iskažete svoje negodovanje Vrlo je važno da svoje legitimno nezadovoljstvo ne iskazujemo na nelegalan način. Ključna je riječ – dostojanstveno”, kazao je on.

Osvrćući se na proteste u svijetu, kazao je da su oni zapravo malobrojni, kad se uzme u obzir da na svijetu živi oko 1,6 milijardi muslimana.

Također, Alibašić je dodao da su neke od demonstracija planirane i osmišljene, te da se u nekim slučajevima radi o manipulaciji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bijela kuća je saopćila da je napad na Konzulat SAD-a, u kojem su poginuli ambasador i tri saradnika, teroristički akt.

Published On 20 Sep 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO