U Zagrebu održani protesti radnika Gredelja

Demonstranti za situaciju u Gredelju krive hrvatsku Vladu (Al Jazeera)

Nekoliko stotina radnika hrvatske tvornice željezničkih vozila Gredelj organiziralo je proteste u središtu Zagreba, zbog pokretanja stečajnog postupka u srijedu i zbog najava o smanjenu broja zaposlenih i podjeli kompanije na dva dijela.

Svi računi Gredelja u blokadi su još od početka septembra, a dugovanja ove kompanije iznose blizu 70 miliona eura. Prema planovima uprave, Gredelj bi trebao biti podijeljen na dva društva koja bi zapošljavala blizu 700 radnika. Trenutačno ih je zaposleno dvostruko više, pa radnici s pravom strahuju za svoju budućnost.

Demonstranti za situaciju u Gredelju krive hrvatsku Vladu.

Eliminacija Gredelja

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš je rekao: “Oni ne žele s narodom, odnosno s radnicima Gredelja razgovarati, jer nemaju argumente za to što rade. Boje se argumenata koje će dobiti sa suprotne strane, jer onda ne mogu učiniti to što im je plan. A plan im je eliminirati Gredelj iz proizvodnje vlakova.”

“Nakon 37 godina moga rada, 57 godina starosti, da doživim ovakav najgori dan u životu, mogu reći, jer ova firma mi je sve. Živim od nje s familijom i ja se ne mogu s time pomiriti. Ja još ne vjerujem da se to događa”, kazao je radnik TŽV Gredelj Vladimir Šucko.

“Lopovi”, “Ne damo Gredelj”, neki su od najčešćih uzvika demonstranata koji su najčešće prozivali premijera Zorana Milanovića, potpredsjednike Vlade Radimira Čačić i Branka Grčića, ministra finansija Slavka Linića i ministra saobraćaja Sinišu Hajdaš Dončića.

Nakon što je sindikalno izaslanstvo, u kojem su bili predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i predsjednik URSH-a Jakuš, ušlo u zgradu Vlade te potom obavijestilo demonstrante da će sindikalce primiti ministar Hajdaš Dončić, demonstranti su se počeli polako razilaziti s Markova trga i okončali su proteste.

Izvor: Al Jazeera i agencije