Srbija plaća odštetu hrvatskom vojniku

Bačića prijatno iznenadila ažurnost srbijanskih sudova (Pixsell)

Nakon 10 godina suđenja, Apelacioni sud u Beogradu donio je pravosnažnu presudu u korist Ivice Bačića iz Splita, kome su 1991. pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) oduzeli imovinu.

Bačiča su 3. novembra 1991. godine uhapsili vojnici JNA, pa je završio u kninskom zatvoru kao pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), zbog sumnje da je dezerter i špijun.

Bačić je 26. jula iste godine kao podoficir JNA prešao u redove Hrvatske vojske (HV).

Bačiću su prilikom hapšenja bili oduzeti automobil “renault 19”, radiostanica, pasoš, kasetofon sa dvije kasete i kožna torba s ličnim stvarima, kako je sve pedantno navedeno u potvrdi o oduzimanju predmeta koju je tada ispunio Milorad Grubač, “ovlašćeni starešina organa bezbednosti”.

‘Ovlašćeni starešina’

Prema presudi Apelacionog suda u Beogradu, Bačiću moraju biti nadoknađeni i automobil i svi oduzeti predmeti, piše Slobodna Dalmacija.

Potvrdu koju je tada dobio od “ovlašćenog starešine” Bačić je tokom boravka u kninskom zatvoru sakrio u čizmu.

U čizmi je i ponio na razmjenu zarobljenika u Pakovu Selu 2. decembra 1991. godine, kada je oslobođen.

Pravni postupak pokrenuo je još za vrijeme rata i prije uspostavljanja diplomatskih odnosa, 1994. godine, podneskom odjeljenju Vlade Hrvatske u Beogradu.

Proces je počeo zahtjevom za nagodbu 2002. godine i, nakon 10 godina, dobio je satisfakciju. Ono što se činilo nemogućim pošlo mu je za rukom.

Uspio je pred Sud u Beogradu kao svjedoka dovesti i “starešinu organa bezbednosti” Milorada Grubača, za koga su vlasti Srbije tvrdile da ga ne mogu pronaći, piše splitski dnevnik.

JNA ili RSK

Grubač, oficir JNA, u potpunosti je potvrdio sve Bačićeve navode.

Naime, kako se sve dešavalo na teritoriji tada samoproglašene republike srpske Krajine (RSK), u Sudu se postavilo pitanje u čije ime je Grubač oduzeo stvari – u ime JNA ili RSK-a.

U Grubačevoj vojnoj knjižici jasno je pisalo da je tada bio pripadnik JNA.

“Kad mi je oduzet auto, zarekao sam se da ću istjerati pravdu i, evo, uspio sam”, kaže Bačić. “Nije bilo lako, trebalo je mnogo puta putovati gore na Sud, pronaći svjedoke, Grubača, a i prethodnog vlasnika automobila.”

“Ali, eto, to je bila čisto stvar dalmatinske upornosti. Ono što je važno jeste da je Apelacioni sud utvrdio da je Srbija nasljednica bivše JNA, što otvara mogućnost i drugima da krenu mojim putem”, kaže Bačić.

Prijatno ga je iznenadila, kaže, ažurnost sudova u Srbiji, koji su uvijek brzo i adekvatno reagirali na svaki njegov zahtjev, pitanje ili podnesak.

Tokom suđenja bilo je vremena i za šalu. Tako je Bačić, nakon što je utvrđeno da Vojska Srbije (VS) nema u posjedu njegov automobil, predložio da mu “prebiju” dug jednim – tenkom.

Izvor: Agencije