Otkaz prijeti hiljadama državnih radnika

Linić: Nećemo tolerirati neodgovorno poslovanje (Reuters)

Ministar financija Hrvatske Slavko Linić najavio je da će se pored smanjena materijalnih prava iz kolektivnih ugovora ići i na smanjenje broja zaposlenih u državnom i javnom sektoru za oko 20.000 radnika.

“Ono što smo za ovu godinu isplanirali, a to je da se moramo odreći dobrog dijela kolektivnim ugovorima ugovorenih bonusa, poput božićnica, regresa za godišnji odmor i načina obračuna prijevoza troškova, vrijedi i za iduću godinu ali i idemo na smanjene broja zaposlenih jer ocjenjujemo da više nema potrebe dirati visinu plaća”, rekao je Linić u intervjuu za Hrvatsku televiziju.

Komentirajući podatak po kojem je BDP u drugom je tromjesečju realno pao za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, Linić je rekao da ne odustaje od prognoze da će BDP na kraju godine biti na nuli.

Za prijedlog zakona o finansijskom poslovanju, koji je hrvatska Vlada u četvrtak poslala u saborsku proceduru, Linić je rekao da je njime poslana politička poruka.

Rezanje troškova

“Vi koji se bavite poslom morate svoje obveze izvršavati. Plaćanje poreza ali i plaćanje radnika, plaćanje dobavljača mora biti vaša prva obveza. Više nema tolerancije takvog nezakonitog, ja bih rekao neodgovornog ponašanja”, kazao je on.

Pojasnio je da se zakonom o finansijskim poslovanju omogućuje da Vlada pomogne s ostalim dužnicima u nagodbama.

“U ovom zakonu imamo postojeću situaciju, gdje procjenjujemo da ćemo u šest mjeseci moći riješiti oko 60.000 pravnih subjekata koji nisu ozbiljno shvatili svoje obveze”, rekao je.

Prema predloženom zakonu država i lokalna samouprava svoje obaveze moraju podmiriti u roku 30 dana, kao i privrednici koji se mogu dogovoriti sa svojim dobavljačima i 60 dana.

Upitan šta će biti s općinama i gradovima koji neće moći ispoštovati svoje obveze, Linić je rekao da će morati pronaći novac i dodatna sredstva i zaključio da će početi raditi ono što radi Vlada – rezati rashode, troškove i ponašati se odgovorno prema poreznim prihodima.

Politika Vlade, kazao je Linić, bit će spašavanje kompanija koje imaju tržište i postojeće programe koje mogu opstati, ali i mijenjati vlasnike kompanija koji su bili neodgovorni.

Izvor: Agencije