Oslobođen nakon paljenja Ambasade SAD-a

U požaru je poginuo Novosađanin Zoran Vujović (AP)

Viši sud u Beogradu oslobodio je 24-godišnjeg Milana Živanovića optužbi za izazivanje opće opasnosti zbog paljenja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država tokom skupa “Kosovo je Srbija” u februaru 2008.

U obrazloženju odluke Sud je naveo kako nema dokaza koji bi pouzdano pokazali da je Živanović učestvovao u paljenju Ambasade, ali da je utvrđena krađa kožne jakne, punjača za mobitel i rukavica, zbog čega je osuđen na godinu dana zatvora.

Sud je imao u vidu da Živanović nije ranije osuđivan i da mu je bila smanjena uračunljivost, ali nebitno, naveo je sudija Milan Londrović.

Stav Ambasade

Živanović, kao i Više tužilaštvo u Beogradu, imaju pravo uložiti žalbu Apelacionom sudu na ovu presudu u roku od 15 dana.

Ambasada SAD-a u Srbiji saopćila je da je važno nastaviti sa naporima kako bi se odgovorni u bilom kojem pogledu za paljenje Ambasade doveli pred lice pravde.

“Naglašavamo da je važno nastaviti sa naporima da se oni koji su naredili ili na bilo koji način podržali ovaj krajnje nasilan čin, uključujući i one koji su u vlasti, dovedu pred lice pravde”, navodi se u saopćenju.

Ambasada navodi i to da će nastaviti pratiti “tok žalbi u ovom slučaju, posebno onih koje se odnose na mnogo ozbiljniju optužbu, a od koje je Sud oslobodio optuženog”.

Uz postojeću istragu o ubistvu američkih državljana Ilira Mehmeta i Argona Bitićija, koje se dogodilo 1999. godine, “dovođenje odgovornih za paljenje Ambasade pred lice pravde je jedan od naših najvećih prioriteta”, navodi se u saopćenju.

Izvori: Al Jazeera i agencije