Interpol sprema potjernicu za Keljmendijem

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini i regiji pokušale su učiniti sve da uhapse Nasera Keljmendija, osumnjičenog za trgovinu drogom i druga teška krivična djela, izjavio je direktor Asocijacije šefova policija Jugoistočne Evrope Zlatko Miletić.

Na sastanku u Banjoj Luci u četvrtak, direktor policije bh. entiteta Republika Srpska Gojko Vasić preuzeo je od crnogorskog kolege Božidara Vuksanovića predsjedavanje Asocijacijom.

Hapšenje Keljmendija bila je jedna od tema susreta regionalnih policijskih šefova.

U toku je i procedura za izdavanje crvene Interpolove potjernice za Keljmendijem.

Američke agencije CIA i DEA, koja je specijalizirana za suzbijanje narkotika, tragaju za jednim od vodećih osumnjičenih balkanskih narko bosova.

Operativna saradnja

Saša Đorđević, istražitelj u Beogradskom centru za sigurnosnu politiku, kazao je za Al Jazeeru da je sastanak regionalnih policijskih šefova znak da se produbljuje operativna policijska saradnja na Balkanu.

Keljmendi, državljanin BiH, nalazi se na crnoj listi amerčkog State Departmenta. 

On je iz Crne Gore prebjegao na Kosovo u vrijeme kada je bh. policija provodila akciju Lutka, u kojoj je 18 lica osumnjičeno za ubistva, trgovinu drogom i druga teška krivična djela.

Govoreći o činjenici da je Keljmendi bijegom izbjegao hapšenje, Đorđević je kazao da je taj slučaj dokaz da savremeni mehanizmi policijske saradnje, poput kreiranja zajedničkih baza podataka, nisu u potpunosti iskorišteni.

On je kazao da je BiH u martu inicirala potpisivanje dokumenta o policijskoj saradnji zemalja regije, “a to je bitno jer saradnja u nekim situacijama zavisi od političke saradnje između balkanskih država”.

Izvor: Al Jazeera